prober napisał(a):

Potwierdzam, że podane wcześniej przeze mnie oszacowania szans obliczone na podstawie kursów opublikowanych przez bwin są liczone bez uwzględnienia marży. I właśnie nieuwzględnienie marży spowodowało, że niektórym forumowiczom skoczyło ciśnienie, chwycili za najcięższe oręże pod ręką (klawiaturę), by tocząc pianę z ust rzucić się na ten wątek niczym polska husaria na Turków w Wiedniu.
Więc oto jeszcze raz wartości (tym razem z dodatkowym miejscem po przecinku, aby uniknąć zawału serca u tych wrażliwszych)
Dynamo 99.9%
Kopenhaga 99.3%
BATE 96.2%
Maccabi 78.4%
Apoel 62.9%
Glasgow 19.0%
Partizan 19.0%
Rosenborg 2.7%
|
Czekaj, czekaj, bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Mógłbyś jeszcze napisać jakie jest prawdopodobieństwo tego że
odpadnie Dinamo, Kopenhaga itd? Bo chce się upewnić czy dobrze rozumuje twój sposób myślenia.
crazykaro napisał(a):

Jak najbardziej miałem na myśli zdarzenia rozłączne a nie niezależne. Chodzi o to, że wygrana Rosenborg, Partizan, Glasgow, Maccabi jako przypadek 1 i Rosenborg, Partizan, Glasgow, Apoel ajko przypadek 2 nie są zdarzeniami rozłącznymi gdyż w obu przypadkach trzy zespoły są wspólne więc prawdopodobieństwa nie można dodać
Jak przy mniejszych prawdopodobieństwach odpadnięcia zespołów (dla danych kacpergawlo) mogło ci wyjść większe prawdopodobieństwo awansu Wisły. (44%) niż dla "towjego" przypadku (37%)?
Otworzyłeś puszkę pandory bo policzyłeś źle i dalej jest źle.
|
Można, a nawet trzeba dodać. Mylisz się.
Prosta sytuacja:
Dwa razy rzucasz monetą, minium raz wypada orzeł. Jaki prawdopodobieństwo?
1. o, o
2. o, r
3. r, o
4. r, r.
Każda opcja ma 25% szans na wypadnięcie, a zadany warunek spełniają trzy (pozycje 1, 2, 3), więc dodajesz te trzy prawdopodobieństwa i prawdopodobieństwa wypadniecie co najmniej jednego orzełka wynosi 75%.
Jak widzisz dodajesz do siebie zdarzenie 1 i 2 mimo, że w obu przypadkach w pierwszym rzucie wypada orzeł (tak jak w twoim przypadku jest awans Rosenborga, Partizana, Glasgow)