Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.07.2011, 00:35
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Napisałem o co mi chodziło, co dodatkowo skorygowała osoba z kolejnym postem pod moim. A chodziło mi o sumowanie prawdopodobieństwa. Podajesz dwie kombinację zespołów których odpadnięcie daje awans Wiśle. Później liczysz prawdopodobieństwo tego że wszystkie te zespoły odpadną jak najbardziej prawidłowo, choć opierając się na złych wartościach. Na koniec dodajesz prawdopodobieństwo obu zdarzeń wyliczając 37% szans, mimo że te zdarzenia nie są rozłączne i tu jest bład. Nie można dodawać prawdopodobieństwa w taki sposób.
Tak więc w poście jak najbardziej było podane jaki błąd popełniłeś, choć może nieco zdawkowo, ale niektórzy zrozumieli o co mi chodzi więc oskarżenia były nieco przedwczesne.
1. Bardzo dziękuję za wyjasnienia.
2. W kontekście stwierdzenia: "te zdarzenia nie są rozłączne" (jak rozumiem używasz sformułowania "nie rozłączne" dla określenia tego co w statystyce określa się jako "zdarzenia zależne") odnieś się proszę bezpośrednio do tej prośby:
"byłbym bardzo wdzięczny za informacje jakiego rodzaju zależność zachodzi Twoim zdaniem pomiędzy tymi dwoma zdarzeniami. Innymi słowy wyjaśnij mi proszę o ile zwiększa/zmniejasza się prawdopodobieństwo odpadnięcia Rosenborga w przypadku odpadnięcie Apoelu"
3. Powtórzę jeszcze raz: wbrew temu co piszesz "wszelkie kalkulacje (a więc nie tylko moje) zaprezentowane powyżej oparte są właśnie na założeniu niezależności zdarzeń (zresztą jak najbardziej logicznym). Gdyby było inaczej (mówiąc fachowo: gdyby pomiędzy tymi zdarzeniami zachodziła jakakolwiek korelacja) sposób kalkulacji byłby zupełnie inny (dodam że znacznie bardziej skomplikowany)."
4. W ten sposób możemy dyskutować
Odpowiedz cytując