legion18 napisał(a):

|
Legia nia ma w składzie 3 Polaków. We wczorajszym meczu zagrało 4 obcokrajowców.
|
Ok, ale ja pisałem o nas. 2 piłkarzy wychowanych w Polsce w 11tce. To trochę za mało jak na zastępczą reprezentację Polski
Nie widzę też sprzeczności w tym, co napisałem. Legia, Wisła, Śląsk - reprezentują siebie, swoje miasta - nie Polskę (choć -nie wiem dlaczego - flaga Polski znalazła się na koszulkach Śląska).
Ja bym też poczekał z tą podjarką wynikami polskich klubów w pucharach. Jesteśmy ciągle w fazie eliminacji. I nasi grali z zespołami bułgarskimi i tureckimi.
Jeszcze parę lat temu te kluby laliśmy aż miło. Teraz zwycięstwo na wyjeździe Legii ze średniakiem ligi tureckiej uważamy za miłą niespodziankę. To pokazuje miarę upadku polskiej ligi w ostatnich latach.
Powiem tak. Biorąc pod uwagę stan infrastruktury, organizację i finanse - nasze kluby powinny lać:
- wszystkich Kazachów, Azerów, Gruzinów i Ormian;
- wszystkich Litwinów, Estończyków i Łotyszy;
- Greków - poza PAO i Olimpiakosem;
- Turków - poza Tranzbosporem, Galatą i Fenerbace;
- Słowaków i Czechów;
- Belgów poza Anderlechtem i Bruggią;
- Szwajcarów, Duńczyków, Austriaków;
- Norwegów, Szwedów, Finów.
A jak wiemy, obecnie Wisła w pucharach europejskich obawia się praktycznie każdego przeciwnika. Podobnie Legia. Śląsk i Legię w pierwszych meczach sędzia traktował jak pastuchów z Azji, szczególnie Turki robiły na boisku co chciały. Nam Norweg pomylił się w kluczowej sytuacji, więc nie narzekam - ale w ciągu całego meczu też chętniej gwizdał dla Bułgarów. To nie jest przypadek - postrzegają nas jak piłkarską prowincję, dla której nie ma się szacunku.