wislak68 napisał(a):

|
Nie jestem pewien ale wydaje mi się że 37% wyliczyłeś jako różnicę pomiędzy szansami Apoel (czwarta drużyna z najmniejszymi szansami na awans) a 100%. Otóż ten sposób obliczania jest błędny (przynajmniej z punktu widzenia statystyki). Przeprowadzenie prawidłowych obliczeń statystycznych (w oparciu o podane prawdopodobieństwo zdarzeń i przy założeniu ich niezależności) było by trochę bardziej skomplikowane. Patrząc "na oko", bez szczegółowych obliczeń, wydaje mi się że szanse na rozstawienie (przy założeniu podanego prawdopodobieństwa zdarzeń) są nawet większe niż 37%.
|
LOL, to mnie setnie rozbawiłeś. Nie wyliczałem, że 37%=100%-63%, to byłaby pseudomatematyka. Policzyłem prawdopodobieństwa wszystkich 256 możliwych scenariuszy, a jako korzystne dla Wisły uznałem te, w których dalej awansują nie więcej niż 4 z 8 wyżej rozstawionych drużyn (takich scenariuszy jest dokładnie 163).
Precyzyjniej szanse na to, że Wisła będzie rozstawiona z określonym numerem wynoszą:
1 - 0.000001%
2 - 0.0016%
3 - 0.24%
4 - 6.25%
5 - 30.5%
6 - 44.1%
7 - 16.8%
8 - 2.1%
9 - 0.047%
Stąd sumując szanse pierwszych 5 przypadków Wisła ma
37% szans na rozstawienie (zakładając prawdziwość oszacowań bwin).
Przyjmując szanse drużyn podane przez
kacpergawlo Wisła ma 44,4% szans na rozstawienie.
mr_kwolf napisał(a):

|
Dodam, że twoje 100% przy Dinamie tylko potwierdza błędną metode liczenia zastosowaną przez Ciebie.
|
To żaden dowód, że moja metoda jest błędna. 100% wynika z zaokrąglenia (Dinamo ma 99,9% szans).