Czeski Cieszyn jest paskudny jak ...(nie napiszę co bo się jeszcze mieszkańcy obrażą). Prawie wszystko co ładne w tym mieście zostało na szczęście po naszej stronie rzeki Olzy a głównie urokliwy Rynek. W Czeskim Cieszynie nawet knajpy są kiepskie.
Ceny większości rzeczy zarówno u nas jak i w Czechach są bardzo podobne (tam droższe jest paliwo, fajki ale np. sporo tańsze alkohole i przede wszystkim piwa). Artykuły spożywcze na naszym poziomie komunikacja miejska tańsza.
Co do piw....wybór bardzo duży. Ja polecam Lobkowicza - cenowo akurat droższy od pozostałych i nie tak łatwo dostępny ale warto znaleźć. Oczywiście koniecznie spróbuj piwa Velkopopovicky Kozel. Duża popularnością cieszą się Gambrinus i Staropramen. Ja nie jestem zwolennikiem tego ostatniego.
Jeśli jedziesz np z dziewczyną to dla niej np Velvet (ale WYŁĄCZNIE LANE nigdy z butelki ponieważ nie ma szans na uzyskanie odpowiedniego efektu. Piwo o kremowej pianie i smaku lekko karmelowym ale w niczym nie przypominającym naszych wynalazków typu Karmi. To jest po prostu piwo a nie wyrób piwnopodobny).
W dużych miastach Praga albo Ostrava znajdziesz knajpy z najlepszym sposobem "toczenia piwa" takie jak ta:
http://www.lunchtime.cz/u-doktora/ Piwo jest lane bezpośrednio z beczek zainstalowanych pod podłogą bez dostępu tlenu poprzez sieć rurek. Pełna samoobsługa przy stoliku. Płacisz za ilość wypitych mililitrów
Jeśli powiesz dokąd się wybierasz to mogę napisać coś konkretniejszego.