|
Bez urazy ale ja proponuje ustawienie 1-1-1-8 - Będzie więcej bramek ... dla rywala
a na serio - naprawde nie znam poważnej drużyny w europie która grała by aż tak ofensywnie. Jeszczeżeby to było ustawienie na dwóch defensywnych pomocników czyli:
1-4-2-4
A u ciebie jest 1-4-1-1-4
Nikt tak nie gra - i chyba nigby nie zagra.
Jakby już bawić sie w egzotyczne taktyki to kiedyś sam długo zastanawiałem sie and płynnym ustawieniem
5-3-2 ~ 3-5-2 z baaardzo ofensywnymi bocznymi obrońcami grajacymi niemal bez przerwy z przodu
3jka pomocników w konfiguracji
ŚPO - ŚPO
----ŚPD----
Tylko że oczywioście nie ma sensu próbować tego na Wiśle - nie teraz ...
PS. Moja taktyka w przełożeniu na dzisiejszą Wisłę
---------Genkov------Małecki-------------
---------Melikson------Boguski------------
------------------Jirsak-------------------
Nunez------------------------------Kirm ?
----Bunoza - Chavez - Jovanovic----
-----------------Pareiko------------------
To taktyka bardzo elastyczna w obrone zawsze jest co najmniej 3 obrońców a maxymalnie 6, w Ataku natomiast zawsze jest 4 piłkarzy, a moze być nawet 6/7.
Do gry taką taktyką trzeba jednak specyficznych piłkarzy -
Najwazniejsza role w zespole maja Cofnięci Skrzydłowi - muszą to być piłkarze bardzo wytrzymali bo ich zadaniem jest bieganie cały mecz z obrony do pomocy.
Kolejną kluczową postacia tej druzyny jest Środkowy Pomocnik Defensywny - według tej taktyki to na nim spoczywa ciężar kontroli tępa akcji i rozgrywania piłki (tak właśnie stąd Jirsak),
na pozycjach ofensywnych pomocników muszą występowac gracze niezykle ruchliwi i dobrze dryblujący - są to de facto wolne elektrony piłkarze którzy graja zarówno role dodatkowych skrzydłowych, napastników i środkowych pomocników - Melikoson i Boguski to idealni kandydaci do takiej gry.
Napastnicy graja blisko siebie - wspieraja się i uzupełniają. Ich głównym zadaniem jest zbieranie długich piłek zastawianie sie i odgrywanie ich na strzał, albo drugiemu napastnikowi, albo wbiegającym Pomocnikom. Preferowany jest jeden wysoki i jeden szybki napastnik.
PS2 i nie zwracajcie uwagi an umieszczenie Piłkarzy na pozycjach - jest tylko orientacyjne - kierowałem się bardziej specyfiką gry piłkarzy niż ich umiejętnościami - i tak uważam że Wisła nie ma wykonawców do takiej taktyki...
Ostatnio edytowane przez Angmir : 15.07.2011 o godz. 20:07.
|