Wyświetl pojedynczy post
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.07.2011, 14:54
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Kompromituje to sie Polska ,która niby jest świecka , a tak naprawdę jest państwem wyznaniowym(...)
Wyznaniowym krajem nie jest, ale w dość osobliwy sposób państwo jest skorelowane z KK. I tak bez względu na to kto wygra wybory,na jakimkolwiek szczeblu, czy to lokalnym czy państwowym, zawsze KK z nim się dogada. Z korzyścią dla siebie rzecz jasna. (Pisze wygra wybory a nie sprawuje władze,bo to są dwie różne rzeczy)

Dla mnie KK jest zwyczajnym stronnictwem politycznym. Im biedniejszy, zacofany kraj jak Polska, tym większe są jego wpływy. Norma. I żeby była jasność,ani mi to nie przeszkadza ani nie jestem ich głębokim wyznawcą. Uprawiam tutaj całkowity tuwisizm,będąc czasami pod wrażeniem ich sprytu i geniuszu. Firma ma wszak 2000 lat i ma się całkiem nieźle. Walczą o swoje i wychodzą na tym jak wychodzą, a że przeciwnik mierny,żeby nie napisać żaden. To już nie ich problem.

A wiara?, ktoś zapyta. Cóż, będąc nawet sceptycznie nastawionym do KK,czy też racjonalnie, jak moja skromna osoba nie wyklucza to wszak wiary w Najwyższego Stwórce w obrębie KK. Kościół jest przebiegły i zostawił otwarte furtki dla wszystkich. Lubisz bigotów i folklorystyczne podejście do religii? Proszę bardzo i tu jest Twoje miejsce. Chcesz być w kościele postępowym, proszę bardzo i takie osoby tutaj znajdziesz. Chcesz masakry intelektualnej z zakresu teologii i egzegezy np biblijnej, i to na zwyczajnej mszy. I takie miejsca znajdziesz. Tak naprawdę każdy ma dowolność jaki kierunek obierze, nawet może go zmienić. I to wszystko w łonie jednego KK. Gdy chcesz sam nad sobą pracować, nie ma sprawy, gdy chcesz aby nad Tobą pracowano i cię kształtowano. Zapraszają z uśmiechem na twarzy. I to wszystko za darmo. Nikt nie wymaga od Ciebie składek,wpłat, opłat i różnego typu danin bezpośrednich. Chcesz to płacisz,nie chcesz to nie płacisz. Gorzej gdy bierzesz ślub itd,ale na dobrą sprawę i to możesz obejść, nie dając ani grosza. Wg mnie nie jest źle, tylko ludzie za dużo skupiają się na otoczce a za mało aby nie powiedzieć,że w ogóle na meritum. Czy ktoś Was zmusza do słuchania RM i ojca Tadeusza?czy ktoś Wam każe czytać Tygodnik Powszechny, lub książki tego chłopca z TVN-u? Tudzież wznosić oczy ku kardynałowi Dziwiszowi. Nie. A to wszystko to jest jeden KK lawirujący między wszystkimi i wszystkim w układzie z każdym. Tak było, jest i będzie i nie ma się co na to obrażać.

A,że szkoły nie mają sal gimnastycznych z prawdziwego zdarzenia, i trzeba zapierdzielać na korytarzach lub między ławkami. To chyba problem państwa, jak dba i młodzież i jej rozwój a nie KK. Ich to raczej nie interesuje. Chociaż odnoszę wrażenie,że szkoły związane z KK problemów z lekcjami WF między ławkami nie mają.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 15.07.2011 o godz. 15:00.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.