|
Rankingowy ekspert
Od: 03.2003
|

15.07.2011, 03:06
|
Angmir napisał(a): 
|
Kazachstan punktuje aż miło ...
|
Zainspirowało mnie to zdanie…
Kiedy wpisywałem wyniki do swojego arkusza excellowego ze zdumieniem obserwowałem wyniki Węgier.
Im to dopiero urosło ! Ugrali już 1,500. Jak na kraj zajmujący 29 miejsce w rankingu to wynik naprawdę niezły.
Gdy jednak popatrzyłem na ich wyniki osiągane w ciągu 5 ostatnich lat to okazało się, że ta pozycja w rankingu jest efektem krytycznie słabych wyników 4 i 5 lat temu. Natomiast od 3 lat Węgry osiągają wyniki prawie takie same jak Polska.
Gdy podziwiałem ten węgierski wyczyn jeszcze jedno rzuciło mi się w oczy.
Węgrzy rozegrali 8 meczów dysponując 4 klubami.
W tych 8 meczach zdobyli 6 punktów na 8 możliwych co daje 75% skuteczności w zdobywaniu punktów.
75 % skuteczności ma także… Polska, której kluby rozegrały póki co 4 mecze i w tych meczach zdobyły 3 punkty.
Czemu o tym pisze ? Ano dlatego, że
choć Polska i Węgry mają dokładnie taką samą skuteczność w zdobywaniu punktów to jednak Węgrzy mają tych punktów dokładnie dwa razy więcej…
Idąc dalej za zdaniem Angmira…
Kiedy już miałem wszystkie wyniki wpisane do arkusza porównałem sobie dystans Polski do innych miejsc przed rozpoczęciem rozgrywek i obecny dystans.
Po pierwszym rzucie oka pomyślałem, że nie jest źle !
Co prawda spadliśmy na 24 miejsce ale różnica jest minimalna, dystans Polski do wszystkich krajów, z wyższych miejsc się zmniejszył i tu nastąpił mały szok… za wyjątkiem miejsca 19 do którego dystans uległ zwiększeniu o 0,342.
Skąd ten wzrost ? Ano za sprawą Chorwacji która równie miło punktuje.
Kluby chorwackie zdobyły 1,250 i miały 90 % skuteczności w zdobywaniu punktów !
W ten oto sposób doszliśmy do kolejnej wariacji na temat „kraj ładnie punktuje”.
W tej części polecam Wam zestawienie gdzie „ładnie” znaczy „skutecznie”.
Wybrałem 6 najskuteczniejszych Państw. Niestety wniosek z tego nie jest wesoły.
Otóż wszystkie 4 Państwa (spośrów 6), które mają 100% skuteczności to kraje, które są przed Polską, kolejny kraj w tym zestawieniu to wspomniana już Chorwacja, która co prawda nie ma 100% ale 90% to i tak więcej niż 75% które osiągnęła Polska.
Chorwacja także jest wyżej od Polski. 6 w tym zestawieniu ze skutecznościa 81,6 jest Norwegia – kraj, którego oddech Polska czuje na swoich plecach.
Podsumowując. 5 krajów, które są przed Polską trudno będzie dogonić skoro skuteczniej zdobywają punkty. Także trudno będzie opierać się Norwegii skoro i Ona skuteczniej niż Polska ciuła punkty do rankingu.
Wracając jeszcze na chwile do Chorwacji i 19 miejsca. Kilka postów wyżej napisałem, że 19 miejsce jest najwyższym realnym w tym sezonie. Obecny dystans do tego miejsca zwiększył się i wynosi 2,208. Oczywiście póki co za nami dopiero pierwsze mecze II rund niemniej jednak zmieniam kolor Chorwacji na „żółty” z „czerwonego” bo szanse na to miejsce moim zdaniem spadły.
Spadek szans na zajęcie 19 miejsca nie jest problemem skoro skutkuje takim samym startem dla polskich klubówjak miejsce 21…
Na koniec dla formalności ranking

|
|