|
Dużo sarkastycznego (czasem czarnego) humoru, dużo wódki, trochę erotyki, a przede wszystkim dystansu do otaczającego świata. Tego szukam w książkach...
Ostatnio czytane przeze mnie (oczywiście takie, które mogę z pełną świadomością polecić):
Pokalanie - Piotr Czerwiński
Opis Wydawcy: Powieść obyczajowa. Błyskotliwy portret współczesnych polskich trzydziestolatków – pokolenia „dwóch epok”, rozdartego między wychowaniem w PRL a życiem w RP. Nieszczęśliwie zakochany bohater popada w alkoholową degrengoladę, podsumowując swoje dotychczasowe życie. Od dzieciństwa lat 70., przez stan wojenny i kobiety, z którymi romansował, festiwale w Jarocinie i szalone wybryki młodości, aż po wejście w dorosłość i dwuznaczną pracę dziennikarza. Wyraziste tło społeczne.
W krakowskiej matni - Bartłomiej Sas
Opis Wydawcy: Powieść detektywistyczna w nowej odsłonie. Niewybredny humor, cięte riposty.
Akcja osadzona w realiach dzisiejszego Krakowa. Niezwykłe tempo akcji, mylne tropy, codzienne życie obok nas.
Filip Keller - detektyw, który nie przejdzie obojętnie obok pięknej kobiety i pełnego kieliszka. Pakowanie się w kłopoty to jego specjalność. Błyskotliwy, pomysłowy, dowcipny mężczyzna z krwi i kości. Czy wzbudzi Twoją sympatię?
W mieście roi się od niewiernych żon i mężów. Detektyw Keller ma pełne ręce roboty. Jak poradzi sobie z zagadkowym zniknięciem Piotra Niestroja? Czy udowodni zdrady pani Kowalskiej?
Złam Prawo - Łukasz Gołębiewski
Opis Wydawcy: "1981 rok, w niewyjaśnionych okolicznościach ginie dwóch nastolatków. Dwadzieścia pięć lat później ich dawny przyjaciel niechcący trafia a na trop mordercy. Miłość, zbrodnia, duża dawka erotyki, a wszystko osadzone w dobrze znanych polskich realiach. ""Z bohaterem Gołębiewskiego spotykam się już nie po raz pierwszy i nie kryję, że lubię faceta: wiecznie zbuntowanego Piotrusia Pana, kochanka małolatek, gorzały i punk rocka. A w tej powieści pojawia się jeszcze dodatkowo mroczna zbrodnia jakby rodem z psychologicznego thrillera czy wręcz „Hostelu” albo„Piły”. Polecam, lojalnie uprzedzając czytelnika, że wrażenia będą mocne; zresztą czytelnik Gołębiewskiego na pewno beze mnie to wie."" Witold Horwath, autor m.in. Seansu i licznych scenariuszy filmowych ""Bliski jest mi świat bohaterów książek Łukasza Gołębiewskiego. Brudny i chłodny emocjonalnie, a jednocześnie bardzo przejrzysty. Poza tym zawsze rozbraja mnie, nazwijmy to, jego poczucie humoru."" Maciej Zalewski, Radio Roxy FM"
Masakra Profana - Jarosław Stawirej
Opis Wydawcy: Życie świętego to ciężka praca. Ani ze znajomymi nie wyjdziesz do klubu, ani z dziewczynami nie poflirtujesz. Nie można nawet potańczyć bez narażenia się wiernym. Nic tylko siedzieć i uzdrawiać. A przecież święty też człowiek. Gdy wziętemu brand managerowi dużej międzynarodowej korporacji ukazuje się Matka Boska, nie jest zachwycony. Ale nie przewiduje nawet części kłopotów, jakie go czekają w związku z tym, że został boskim wybrańcem. Nie dość, że jego dziewczyna tego nie akceptuje, a szefostwu przeszkadza krwawienie ze stygmatów, to będzie musiał zmierzyć się z hordą satanistów, kłusownikom przybliżyć podstawy mikroekonomii oraz poradzić sobie z nieuchronną sławą. Wybranie Jezusa może być rozsądną decyzją, lecz co zrobisz, gdy Jezus wybierze Ciebie?
A tak generalnie, jak ktoś jest zainteresowany klimatami pijacko-erotyczno-awanturniczymi bohatera, który nie za bardzo odnajduje się w otaczającym go świecie (a w zasadzie, to nie chce się odnajdować) i całe życie idzie "pod prąd", mając jednocześnie bardzo zdrowy dystans i sarkastyczne podejście do tego co robi i całej rzeczywistości, to polecam całą twórczość Charlesa Bukowskiego.
Generalnie jest to dość "męska" proza, choćby z powodu dużej ilości wulgaryzmów, chociaż akurat moja małżonka podziela moje zainteresowanie, więc może i innym kobietom się spodoba. Gdyby ktoś potrzebował dodatkowego opisu lub innych informacji, to służę pomocą...
pozdr
|