|
Senior Member
|
|
tarantulaw2 napisał(a): 
Co ty wogóle .......isz? Czy ja napisałem, że jest emerytem? NIE!
Ale nie oznacza to, że jest to młody, perspektywiczny piłkarz.
Prostackie zaczepki? Pozdrawiam bardzo. Tak samo z tym że ktoś ma problemy z myśleniem. Ludzie nie po to wchodzą na forum, by rozkminiać kto co napisał, co miał na myśli, tylko po to, by przeczytać co kto ma do powiedzenia, podyskutować o tym
A to to już w ogóle nie wiem do czego napisałeś.
|
Dziecko ogarnij się ! I naucz się czytać ze zrozumieniem.
Moja polemika ma miejsce z Sz. Piotsonem który porównuje Bunozę z Marcelo.Twój tekst zaś tu pasuje jak ... dobra szkoda czasu i pomyśl zanim coś napiszesz i znowu kogoś zaatakujesz.
Wracając do tekstu Sz. Piotsona. Co do Wilka i jego możliwych 10 lat gry w Wiśle pełna zgoda. ( "Sobol gra w wieku 35 lat, czyli przed Czarkiem 10 lat gry w naszych barwach, chyba że będzie chciał odejść" ) .
Zaś co do młodości w piłce nożnej to rzecz względna. Młodzieżowiec to do max. 23 roku, później do 25 zawodnik młody, wiek ok 27/29 to chyba wiek optymalny, później to zależy od wielu czynników, kontuzji, pozycji na boisku, piłkarze bardzo różnie się sportowo "starzeją" . Oczywista inaczej się ma rzecz z pozycją bramkarza, ci piłkarsko starzeją się dużo wolniej i ich doświadczenie jest bezcenne. I dla jasności to są jedynie moje luźne oceny, wybitnie subiektywne, każdy może mieć własne.
I co do meritum sporu. W Wiśle Sz. Pana Cupiała mieliśmy różne okresy polityki transferowej.
I tak w początkowym okresie przed runda wiosenną 98' roku budowaliśmy drużynę pod konkretny i szybki sportowy sukces. Jednak po nieszczęsnym wyskoku niejakiego "miśka" i zdobyciu mistrzostwa ( notabene w oszałamiającym stylu !), ta ekipa zwyczajne przestała istnieć. Czerwiec, Węgrzen, Bukalski, ale i Kulawik B.Zając itd byli po prostu za starzy na kontynuację wielkiej mistrzowskiej Wisły. W sumie tylko Frankowski był "młody i perspektywiczny" a inni nie.
I wówczas podjęto decyzje o radykalnej przebudowie a zarazem odmłodzeniu naszej drużyny. Pojawiła się cała plejada piłkarzy głownie z ...kadry młodzieżowej Janasa. Głowacki, Baszczyński, Jop, Sosin, Kosowski... i niewiele starsi (bodaj o rok) Żurawski z Szymkowiakiem. I tak powstała nowa jakość która dawała nam radość przez wiele lat.
A teraz , no cóż uważam że ma miejsce ten pierwszy przypadek, czyli transfery nastawione na szybki konkretny sukces sportowy. Jakoś nie widzę plejady młodzieżowców z naszej kadry reprezentacyjnej a tych młodych (wiem, wiem dla niektórych 25 to już nie młodość) też zbyt dużo nie ma.
I żeby była pełna jasność Ja nie narzekam, jedynie opisuję rzeczywistość i mam nadzieję że po ewentualnym sukcesie sportowym pojawi sie u nas taki zaciąg nowych /Głowackich, Baszczyńskich czy Kosowskich/...albo , no właśnie i tu mam zachwostkę, takim nie dobrym sygnałem jest Cikos, a ściślej nie wykupienie go, a to przecież taki młodzieżowiec ze Słowacji, jest Bunoza i oka'y, ale to mało. No nic, nie narzekam tylko czekam na sportowy sukces i .. nowe otwarcie.
[FONT=Calibri][/FONT]
Ostatnio edytowane przez milosz : 11.07.2011 o godz. 15:08.
|
|