blanco napisał(a):

|
Oglądałem jedynie pierwsze 45 min. nie mogłem patrzeć jak ambitni Rumuni przewyższają nas w każdym elemencie gry.
|
W innym temacie była wczoraj dyskusja o poziomie ligi belgijskiej i holenderskiej, aż dziwne że w tym nie ma jeszcze dyskusji na temat poziomów ligi polskiej i rumuńskiej. Był taki okres (jeszcze przed Leviadią i Karabachem), kiedy starałem się udowadniać, że liga Rumuńska ma wyższy poziom niż Polska (co wielu negowało). Myślę że teraz jest to zbędne.
Natomiast dzisiejszy sparing wiele znaczy w kwestii naszych szans na grę w lidze europejskiej bądź lidze mistrzów. O ile przejście Skonto nie powinno stanowić problemu, to właśnie w 3 rundzie eliminacji trafimy na zespół klasą zbliżony do Rapidu. W przypadku przegranej, równie wymagający przeciwnik będzie czekał w ostatniej rundzie eliminacji do Ligi Europy.
Dlatego pełne poparcie dla Kosowskiego i jego ostatniego wywiadu - dzisiejsza Wisła jest bardzo słaba, jeden Melikson nie wystarczy. To tak jakby w Wiśle 2002/2003 był tylko Szymkowiak, ale nie było Żurawskiego, Kosowskiego, Głowackiego, Baszczyńskiego, Kuźby i Uche - wówczas o tamtych wynikach moglibyśmy tylko pomarzyć.
Tak więc mimo dotychczasowych transferów - nadal brak nam 2-3 klasowych obrońców i 2-3 klasowych piłkarzy ofensywnych. Mamy szeroki skład, ale niestety dość przeciętny. Nie ma wielu piłkarzy ponadprzeciętnych, mogących przesądzać w pojedynkę o losach meczu (jak Żutaw, Kuźba, Uche i Kosa dawniej), nie ma obrońców, którzy stanowią zaporę trudną do przejścia.