djjamajczyk napisał(a):

Kwestia uznania dzisiejszego patriotyzmu , ja nie godze się zawłaszczenie go dla jednej miłościwie panującej religii , poglądu nacjonalistycznego czesto szowinizmu , skrajnej prawicowości , mnie to odrzuca a wyobraź sobie ze z Niemcami walczyła cała Polska w tym służacy w polskim wojsu Niemcy(choćby sławetny admirał Unrug ) czy Żydzi .
Tak samo walczyli kibice masy innych klubów , stowarzyszeń więc nie zawłaszczaj dla swojego pkt widzenia jednej płaszczyzny.
Dobra kończmy ta dyskujsę bo jest zupelnie bezowocna i nie ma szans na kompromis. amen
|
Skad sie tacy ludzie biora? Wytrzaskuja jakies dziwne teorie. Kto ci kaze byc patriota w jakis "konkretny, jeden okreslony sposob"?

Tak? Walczyli? Chyba malo masz pojecia o calej sprawie. W latach 70, 80 zorganizowane grupy kibicow mozna bylo policzyc na palcach jednej reki. Krakow byl jednym z najsilniejszych osrdokow gdzie kibice mieszali sie ze srodowskiem opozycyjnym. Poza tym cos takiego jak "stowarzyszenia" istnieje w polskiej pilce kilkanascie lat i nigdy nie istnialo za komuny.
Z kim ja w ogole gadam? :|
"Przede wszystkim jestem Europejczykiem"
Moj drogi przede wszystkim to ty jestes czlowiekiem, ssakiem. Skoro jak twierdzisz miejsce urodzenia w ogole cie nie determinuje i nie ma wplywu na swiadomosc to nic poza genetyka cie nie identyfikuje.