milosz napisał(a):

|
Witam ! Jeśli potwierdzi się wypożyczenie Bitona to wskazana by była opcja pierwokupu, bo zawodnik jest młody, rozwojowy i mógłby zostać w Wiśle na stałe. Ciekawiły by mnie sumy, aby były one w granicach rozsądku, nie tak jak w przypadku Riosa którego ewentualne wykupienie kosztowałoby majątek.
|
Może zabrzmi to nieco pesymistycznie, ale znając nasze doświadczenia w tych sprawach to raczej nie wykupimy go. Dlatego mam nadzieję, że będzie to transfer definitywny. Pewnie teraz odkładają ewentualne wykupienia na moment, gdy awansujemy do LM - pojawi się wtedy kasa to wykupimy tych, którzy się sprawdzą. Nie będzie awansu to po sezonie pewnie odejdą. Czikosz orłem może nie był, ale był zawodnikiem perspektywicznym, sprawdzonym. Wolano ściągnąć Lameya (może i za darmo, ale podobno spory kontrakt) niż zdecydować się na wykupienie Słowaka. Owszem Jovanovicia CV wygląda lepiej niż Erica, ale chyba nie żądano za naszego byłego prawego obrońcę więcej niż 50% kwoty za Serba. Dlatego jeżeli potwierdzi się informacja z Bitonem to uważam, że on i Nunez w następnym sezonie wrócą do swoich drużyn.
Możliwe, iż to wszystko jest spowodowane problemami ze stadionem. Martwi to, że wypożyczając, a nie wykupując, niedługo nie będziemy mieli kogo sprzedawać. Jednak ważne jest to, że drużyna po raz pierwszy od dawna jest przed batalią o LM wzmocniona, a nie osłabiona. Szkoda tylko, że aspekt perspektywiczności rozwoju drużyny nie idzie z tym w parze. Dlatego tak ważny jest teraz sukces w pucharach.