Dariook napisał(a):

|
Mam wielu znajomych kibicow z Uk, powaznie nigdy o nas nie slyszeli , nie pamietaja bysmy grali z Tottenhamem w Uefa bo i po co. Gdy im pokazalem stadion, ile ludzi chodzi na mecze i jaka panuje atmosfera to byli w szoku! Pierwsze pytanie z kim w LM gralismy a na szczera odpowiedz , drugi szok! Jak taki mistrz musi grac w eliminacjach? Ooo to wogole mistrz polski niegra w LM? Jezu 3 rund? Wiec sami widzicie co powinno byc naszym jedynym celem. Bycie mistrzem polski? Super ale czy to wazne ktore? 14, 20 czy 25 to juz jeden hu...j. Wielu z nas by zamienilo 5 tytulow mistrza na 1 rok w LM, zeby poczuc to czego nam jest nie dane. Uwielbiam hymn LM , jesli bym go sluchal na R22 to chyba bylby to top na mojej liscie zdarzen emocjonalnych. Dlatego wierze bo musze ale zle oceniam nasza polityke. Daj bog niech sie myle.
|
odnosze wrazenie ze ty piszesz o tej Brytani kolo Australii...
wyobraz sobie ze ja mieszkam juz prawie 7 lat w UK - w miejscu gdzie mieszkam kazdy przykladowy nob pilkarski wie o istnieniu Wisly , Cracovi , LKS-u i Widzewa - jakie bylo moje zdziwienie jak podeszlo do mnie kilku z pytaniem Wisla czy Cracovia (jako ze wiedzieli iz jestem z Krakowa) potem sie dowiedzialem ze na BBC prezentowany byl film min. o kibicach Wisly od groma filmow promujacych wyjazdy do Krakowa a nawet programy w ktorych proponowali kupno domow , mieszkan w Krakowie lub domow w okolicznych miejscowosciach z porownaniem cen do UK...
Przynajmniej w mojej miejscowosci (kilkaset tysiecy ludzi) widok ludzi w koszulkach Wisly , LKS czy Widzewa jest czyms naturalnym ba ... my ze soba pracujemy , pijemy , jezdzimy na mecze lacznie z kibicami UK ... zmien informatora bo realia sa nieco inne...(
jedynym odchylem od normy sa kibice z Lodzi o ktorych pisza media ze czasem sie leja na przerwach ( ale oficjalnie nie mialem potwierdzenia tego) a z drugiej strony to tez se niewyobrazam jechac na mecz ManU z zapalencem Cracovii...
jesli chodzi o wymiane Mistrza na LM to bez przesady - Mistrzostwo Krajowe jest najwazniejszym trofeum jakie klub moze zdobyc , sprawa dyskusyjna czy wymienic mistrzostwo na wygranie LM , dyskusyjna i bez sensu , tak czy inaczej na wyspach nas znaja do tego stopnia ze juz mialem pelno pytan co za za klub ten Slask itd....