Wyświetl pojedynczy post
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.06.2011, 23:42
M89 napisał(a):Wyświetl post
Pytanie do tych, którzy byli na Ukrainie - jaką ilość gotówki wziąć, by przeżyć tam godnie 14 dni? Tam=Charków. Jedzenie/noclegi mam zapewnione, więc chodzi mi tu typowo o jakieś bonusy typu wizyta w knajpie, jakieś zakupy typu czekoladka, flaszka etc. Najlepiej wziąć dolary hamerykańskie - to już słyszałem.
Tak, weź dolce. Powiem Ci, że ja przez tydzień wyżyłem za 700 hrywien, czyli de facto niespełna 100 dolarów.
Browarki w knajpach tak po 10-15hr, driny trochę droższe, flaszka w sklepach około 20-30hr, wina tak samo, polecam wino o nazwie Tamjanka (na etykiecie są winogrona i napis prędzej wygląda po naszemu jak Tamhrka) - dokładnie to: http://www.zolotaja-amfora.ua/images...s/tamjanka.jpg, kosztuje niespełna 20hr, czyli - wyższa półka . Ogólnie - nie przeliczaj, bo to dość przerażające z pozoru, jak nic nie kupujesz w sumie, a wydajesz 100-120 hrywien... Dość drogie jak na tamtejsze warunki są soki, chipsy, takie zapychacze. Paczka zwykłych chipsów wychodzi podobnie jak w Polsce, ale na ukraińskie wygląda to bardzo drogo. Tak samo jakiś nektar czy napój - około 10hr. Papierosy tanie jeśli Cię to interesuje - LM, Camel i inne "topowe" (nie znam sie bo nie pale) po 8-10hr..
Polecam pyszne krówki ukraińskie, są w takich "łaciatych" papierkach, najczęściej na wagę, jest namalowana na nich podobizna krowy no i mają kolor albo taki żółtawo-biały albo ciemnobrązowo-biały - rewelacja, bodajże 45hr/kg.

Ceny są podane ze Lwowa i ze dalekowschodniej Ukrainy, nie wiem, jak wygląda Charków.
Odpowiedz cytując