SZYMEK_TSW napisał(a):

Jakieś 2-3 dni temu zauważyłem coś takiego:

Czy jest to jakiś poważny problem z baterią, czy bardziej jakiś błąd systemu itd.
Spotkał się ktoś z czymś takim ?
|
Ile trzyma Ci bateria? Jesli tak z godzine to pewnie jest z nia problem.. Sciagnij sobie program AIDA64(nastepca Everesta) pozniej wejdz w komputer i zarzadzanie energia. Bedzie mial troche paramterow - ale wazne sa cztery. Nie wiem dokladnie jakie slowo w slowo jest tlumaczenie w polskiej wersji ale to sie skpaniesz
Designed Capacity - Oryginalna pojemnosc baterii
Fully Charged Capacity - Obecna pojemnosc przy pelnym naladowaniu
Current Capacity - Poziom naladowania baterii (tj jesli nie masz w tym momencie podlaczone to bedzie mniej)
Wear Level - poziom zuzycia baterii
Skoro Ci sie pokazuje ta ikonka to pewnie poziom zuzycia baterii jest na poziomie 50% - czyli ma polowe pojemnosci
Wiec przy tamtych mozesz miec napisane np Designed 71040 mWh, Fully Charged 35000 mWh i Current to samo jesli masz podlaczone. W tej sytuacji mozna probowac kalibrowac baterie, a jesli to ani troche nie pomoze to lepiej wymenic... Mozesz miec tak ze W7 Ci to pokazuje a np a Viscie badz XP juz nie - ale to wynika z tego ze system jest dokladniejszy i bardziej czuly na rozne odychylenia.
Rafil: zle Ci sie wydaje

skoro tak masz to tez masz zrabana baterie

oczywiscie ze ma byc naladowana na 100% - ale zeby wydluzyc jej zywotnosc nie wolno odrazu podlaczac, tylko za kazdym razem jak juz sie odlaczy to trzeba jej pozwolic rozladowac sie do ok 20-15%, a jesli ktos ma lapka podpietego caly czas, to i tak dobrze raz na 2-3 dni go odpiac. I jesli ktos kupuje baterie - odradzam jakies ze sztucznymi ogniwami albo wogole oszczedzac na tym - tylko oryginaly. Juz na tym sie przejechalem, w 6 mscy bateria juz trzymala niecala godzine (max 50min). Teraz sprowadzilem ze stanow z oficjalnej strony Acera i jest poprostu zyleta straszna. Az nawet mi sie zwiekszyla o jakies 0,5% pojemnosc baterii a mam juz baterie ponad 3 msce.