Też się trochę pobawiłem w typowanie składu, oto efekty:
Wg mnie najbardziej optymalne zestawienie składu na pierwszy mecz ze Skonto Ryga. Oczywiście strzelam, że Nunez to faktycznie bardziej obrońca niż pomocnik i tam będzie szykowany, w innym przypadku na jego miejsce wskakuje Paljic. Po wypowiedziach Maaskanta można wnioskować, że sezon zaczniemy z Jaliensem i Lameyem w składzie, stąd ich obecność w lepszej jedenastce. Ustawienie z 1 defensywnym pomocnikiem, bo nie sądze byśmy wyszli na ten mecz w bardziej defensywnym ustawieniu, a Sobol miał dotychczas pierwszeństwo do gry w pierwszym składzie, kosztem Wilka.
A teraz podam skład, z jakim taka drużyna może się zmierzyć w treningowych gierkach.
Garguły nie umieściłem w składzie, bo mam nadzieję, że oddamy go na WYPOŻYCZENIE do jakiego klubu z Ekstraklasy. Wypożyczenie tak by później nie powtórzyła się historia z Niedzielanem.
Burligi i Kowalskiego nie liczyłem do składu, uważam, że warto dać jakaś poważną szanse na grę Brudowi (ale nie gra 7 rezerwowymi, tylko chciałbym zobaczyć Bruda w najlepszej jedenastce obok Sobola lub Wilka).
Prawa obrona i Atak to formacje, które pasowałoby wzmocnić (chyba, że zostanie Burliga, to wtedy odpada prawa obrona). Oprócz tego pilnie potrzebny jest pomocnik środkowy, uniwersalny, potrafiący zagrać w defensywie i ofensywie. Miazga by była wtedy, gdyby doszło dwóch pomocników wysokiej klasy - ofensywny i defensywny, ale to chyba byłoby za dużo

. Choć bardzo dobrym pomysłem byłoby wypożyczyć jakiegoś piłkarza niełapiącego się do składu w swoim klubie (mocniejszym od Wisły) - bez możliwości jego wykupienia (czytaj w pozytywnym aspekcie - piłkarz jest tak dobry, że musielibyśmy za niego zapłacić kilka mln Euro), ale piłkarz z wielkimi ambicjami, by swoją grą przybliżyć się do pierwszej jedenastki macierzystego klubu. Myślę, że można by kogoś wyłapać z klubów klasy Marsylii, Schalke itd.
Jeszcze a propos składu na mecz ze Skonto: nie umieszczam Chaveza bo nie wiem kiedy wróci i w jakiej fizycznej formie będzie przed meczem. Tak samo uważam, że łatwiej się zgrać ofensywnemu pomocnikowi niż np. prawemu obrońcy, stąd od razu daje go do pierwszego składu.
Dobrze by było Kurto znaleźć klub w Ekstraklasie lub Pierwszej Lidze na zasadach angielskich, czyli wypożyczyć go na kilka miesięcy i mieć możliwość natychmiastowego ściągnięcia w przypadku urazu. Tak samo wygląda sprawa Boguskiego, który będzie miał cholernie trudną drogę do powrotu do gry.