Konrad. napisał(a):

|
Piszesz to tak, jakby to był jakiś szczegół, nie istotna sprawa. Przecież znalezienie dyrektora sportowego i trenera to najważniejszy cel jaki otrzymał Basałaj po powrocie do Wisły! I jak na razie wydaję się, że trafił w dziesiątkę...
|
Masz rację - to olbrzymia zasługa Basała i ja tego absolutnie nie próbuję umniejszać.
Konrad. napisał(a):

Basałaj gdy przychodził, nie ukrywał że będzie przebudowywał cały zespół. Dlatego sprzedał każdego, kto otrzymał dobrą ofertę. Sam mówił, że patrzy w przyszłość...
Na ocenę tego posunięcia przyjdzie nam poczekać jeszcze parę tygodni. Na dzień dzisiejszy wydaję się, że sprzedanie polskich (i nie tylko) "gwiazd" z którymi nic nie osiągnęliśmy w pucharach i wprowadzenie w ich miejsce obcokrajowców było dobrym ruchem...
|
Mówił również, że jeśli sprzeda Marcelo nie sprzeda Głowackiego dorzucając do tego Diaza oraz żegnając Alvareza... Mniejsza z tym - przebudowa a roz....... drużyny wg mnie trochę się różni.
Poza tym - czy to był dobry ruch to się dopiero okaże w pucharach. Jak na razie tylko dzięki olbrzymiemu szczęściu możemy cieszyć się z mistrzostwa. Drużyna zdobyła mniej punktów niż w zeszłym sezonie i jak dla mnie grała bardzo przeciętny futbol.
Konrad. napisał(a):

Zresztą jak wyobrażasz sobie tą presję? Ataki w prasie, szantażowanie w sprawie czynszu ("będziemy płacić mało panie majcher, bo komu innemu wynajmiecie ten obiekt?")?
Na razie na tak ostrą grę pozwolił sobie jeden klub - Lech. Też uważali, że miasto może im skoczyć, bo co zrobią z tym 40 tysięcznikiem...
A jak się takie kozaczenie zakończyło - sprawdź sobie terminarz Lecha...
|
Właśnie tak sobie wyobrażam - stanowczo zbyt długo układamy się z tymi partaczami. Jestem ciekaw, czy jeżeli wbrew zapewnieniom miasta stadion nie zostanie oddany do użytku przed LM klub nadal będzie spokojnie czekał... Czekamy już ponad rok - czy taka postawa dałą jakiekolwiek rezultaty?
Konrad. napisał(a):

|
Na razie na paru plakatach w Strefie Kibica, w najbliższym czasie ma być otwarte muzeum. Zobaczymy co z tego wyniknie.
|
No właśnie - zobaczymy co z tego wyniknie... bo jak na razie minął rok Basałajowi i kompletnie nic nie wynikło. Jeśli list w sprawie Białej Gwiazdy naprawdę był autorstwa prezesa, to ja mam obawy czy On w ogóle rozumie co pod pojęciem "historyczne" się kryje.
Konrad. napisał(a):

Czemu głupoty? Powiedział, że chce zbudować baze treningową - ale wszystko uzależnione jest od pieniędzy. Tych jak widać TF/Cupiał na razie na bazę nie dają... Co ma zrobić Basałaj? Inwestorów na tak nie rentowną inwestycję nie znajdzie...
Sponsor jest. TF płaci kasę zarówno za koszulki jak i banery na stadionie.
|
Głupoty - niech On najpierw jakieś pieniądze zdobędzie a nie opowiada dyrdymały o bazie treningowej. Sponsora nie ma i dobrze o tym wiesz (ale to akurat przeboleję, po awansie do LM będzie łątwiej kogoś znaleźć)
Konrad. napisał(a):

|
Wygłupia? Naprawdę robi to jakąś różnicę, że kadra miała być 10, a była 15? Że zamiast w poniedziałek, dwóch piłkarzy przyjdzie tydzień później? Przecież to były tylko deklaracje prasowe, tak tylko aby uspokoić trochę dziennikarzy/forumowych płaczków.
|
Po pierwsze - mamy 23 i ja jakoś kadry nadal nie widzę. Po drugie - zamiast klepać o prezentowaniu piłkarzy w poniedziałek trzeba było powiedzieć, że negocjujemy i jesteśmy na dobrej drodze do "podpisania" nowych graczy. Basałaj po prostu kolejny raz się zagalopował w swoich zapewnieniach - każdy laik wie, jak ciężko idą u nas negocjacje...
Konrad. napisał(a):

Po raz pierwszy Wisła do pucharów z pierwszej jedynastki nie straciła nikogo. No, straciła Cikosza (który gwiazdą zespołu nie był - umówmy się), ale szybko ściągnięto zastępstwo (czy lepsze/gorsze - to się okaże).
Na trzy tygodnie przed pierwszym meczem trener ma już całą jedynastkę z jaką spokojnie można przejść Skonto. Nie pamiętam kiedy ostatni raz nasz szkoleniowiec miał tak korzystną sytuację. A dodatkowo ma jeszcze dojść paru piłkarzy...
Basałaj sprawił że mamy najlepszych speców od transferów w lidze. Zdobyliśmy Mistrza, i wyjątkowo ten mistrzowski skład został wzmocniony przed pucharami. Rozruszał marketing.
Nie jest idealnie i wiele trzeba zmienić, ale nie powiesz mi że to mało...
|
Nie straciliśmy nikogo, bo nikogo godnego uwagi dla możniejszych klubów nie mamy w składzie. Czy mamy skład na puchary? Jak dla mnie nie - odkładanie transferów już raz przerabialiśmy i wiemy jak to się skończyło. Zdobyliśmy mistrza.... My w tym sezonie nie mieliśmy poważnego konkurenta. Ilość punktów zdobyta w tym sezonie nie dałaby nam w wielu poprzednich latach nawet startu w pucharach. Poza tym o jakich Ty wzmocnieniach piszesz - wzmocnieniem jest tylko Iliev...Wierzę jednak, że na dniach się to zmieni, bo mamy na szczęście Stana.
Marketing... Ja tam widzę pustawy na niektórych meczach stadion. A to tylko połowa stadionu.. Czyż nie rolą marketingowców było jego zapełnienie?