Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.06.2011, 07:42
prezes85 napisał(a):Wyświetl post
miej pretensje do Wojciechowskiego
Tak tak, gdyby nie Wojciechowski to już za chwilę, już za momencik Sobiech poszedłby do Wisły za 300 tys. euro, a Sadlok za 200 tys...

Problem wskazywałem kiedyś ja, wskazywał nawet Lewandowski w swoim ostatnim wywiadzie. Problemem w Polsce nie jest jako tako jakość zawodników (bo mamy kilku grających dobrze w świetnych klubach), ale ilość tego typu zawodników. Nie jakość towaru jest tutaj aż tak kiepska, a podaż takich niezłych polskich zawodników jest znikoma.

Szkolenie na niezłym poziomie jest prowadzone na małą skalę i co z tego, że Polska ma populację rzędu 40 milionów, skoro 90% młodzieży nie ma warunków do wytrenowania na takim poziomie, żeby potem móc rywalizować na niezłym poziomie międzynarodowym. I uwierz, Wojciechowski akurat tutaj jest najmniejszym problemem.

Zgadzam się co do tego, że u nas zmierza to do tego, że żeby mieć polskich zawodników, trzeba będzie ich sobie wychować. I ja uważam że to świetna idea, bo dzięki temu cała nasza piłka pójdzie do przodu, a dobrych Polaków będzie więcej. Ale na razie to są tylko słowa, a czyny przy tych słowach wyglądają mizernie...

Przecież nie jest tak, że Francuzi czy Niemcy jako naród są od nas zdolniejsi, mają większą ilość wrodzonych talentów itd., ich sukces polega na tym, że mają nieporównywalnie większą ilość piłkarzy od nas, a co za tym idzie, większą szansę na wyszukanie wielu utalentowanych piłkarzy. Tak dla porównania - w Niemczech jest około 3,5 mln. zarejestrowanych piłkarzy, w Polsce około...390 tys.

Więc trudno się dziwić że potem przychodzi mecz Polska - Niemcy, a rywal jest blisko 10 razy lepszy...
Odpowiedz cytując