Wyświetl pojedynczy post
szczepanwislak
Senior Member

Od: 09.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.06.2011, 13:34
Tymczasem piłkarski świat dalej obiegają informacje o transferach. I wypada tutaj troszeczkę odświeżyć info o zmianach w europejskich i światowych klubach, bo ten watek w porównaniu do tematu transferów w Polsce, na tym forum nie cieszy się dużym zainteresowaniem. Dlatego chcę przypomnieć najciekawsze zakupy zagranicznych zespołów.
Rud van Nistelrooy, piłkarz, który lata świetności ma już za sobą, zasilił hiszpańską Malagę. Gracz o którym do niedawna krążyły plotki jakoby miał przyjść na do naszej Wisły, do Andaluzji przyszedł na zasadzie wolnego transferu z niemieckiego Hamburga.
Nowym piłkarzem "Kanonierów" został Carl Jenkinson, 19-letni obrońca z londyńskiego Charlton Athletic grającego obecnie w League One.
Wzmacnia się również kolejny angielski klub. Liverpool sfinalizował transfer Jordana Hendersona z Coventry City. 21-letni pomocnik związał się z drożyną z miasta Beatlesów długoterminową umową.
Bramkarz reprezentacji Niemiec Manuel Neuer pomyślnie przeszedł testy medyczne w Bayernie Monachium i związał się z klubem pięcioletnią umową.Odchodzi z Schalke.
Urodzony w Opolu niemiecki piłkarz Miroslav Klose będzie od najbliższego sezonu grał w rzymskim klubie Lazio. Napastnik podpisał dwuletni kontrakt. Opuścił szeregi Bayernu Monachium.
Piłkarz reprezentacji Francji Yohan Cabaye, który wystąpił w niedawnym meczu z Polską w Warszawie, opuszcza OSC Lille i przenosi się do angielskiego Newcastle United. Pomocnik podpisał pięcioletni kontrakt.
Występujący do tej pory w Lorient napastnik piłkarskiej reprezentacji Francji Kevin Gameiro przenosi się do Paris Saint Germanin. Ze stołecznym zespołem związał się czteroletnim kontraktem.
Działacze Manchesteru United poinformowali o pozyskaniu z Blackburn Rovers utalentowanego obrońcy Phila Jonesa. Według lokalnych mediów 19-letni piłkarz kosztował około 17 milionów funtów (prawie 25 milionów euro) i złożył podpis pod kontraktem obowiązującym 5 lat. Natomiast sztab szkoleniowy mistrza Anglii, zdecydował się wypożyczyć swojego skrzydłowego młodzieżowca Bebe do Besiktasu Stambuł. Portugalczyk, który do Man-u trafił w ubiegłym roku, nie sprawdził się w kadrze Sir Alexa Fergusona. Większość ubiegłego sezonu 20-latek spędził w rezerwach United.
Kevin Nolan potwierdził, że podpisał nowy pięcioletni kontrakt z West Hamem United. Pomocnik upuszcza Newcastle United. Można powiedzieć, ze nastąpiła wymiana zawodników (chociaż to nieprawda). Demba Ba, występujący ostatnio w West Hamie, przeszedł na zasadzie wolnego transferu do Newcastle United. Senegalski napastnik podpisał ze Srokami trzyletni kontrakt.
Wzmocnił się także grecki Olympiakos. Mistrzowie Grecji wypożyczyli z Villarealu młodego hiszpańskiego obrońcę Marcano, który ostatni sezon spędził na wypożyczeniu w Getafe.
Z kolei brazylijski defensywny pomocnik Fernando zmieni klimat z francuskiego na bliskowschodni. 30-letni piłkarz przenosi się z Bordeaux do klubu Al Shabab z Arabii Saudyjskiej. Podpora defensywy Żyrondystów kosztowała Arabów 6 milionów euro.
W ślady swojego bardziej znanego kolegi Ruda van Nistelrooya, poszedł Joris Mathijsen. Obrońca, który w lipcu zeszłego roku zdobył z reprezentacją Holandii wicemistrzostwo globu, od przyszłego sezonu będzie grać w Maladze. Odchodząc z HSV Hamburg, defensor podpisał z zespołem z Primera Division dwuletni kontrakt. Następnym wzmocnieniem andaluzyjskiego klubu z Malagi został Jeremy Toulalan, który przeniósł się do Hiszpanii z francuskiego Olympique Lyon.
Napastnik Wolfsburga Brazylijczyk Grafite podpisał dwuletni kontrakt z drużyną Al-Ahli z Dubaju. Wysokości transferu nie podano. Jestem ciekaw dlaczego niedoszły król strzelców Bundesligi, zdecydował się na moim zdaniem duży krok wstecz. Na pewno musi chodzić o solidne wynagrodzenie.
I ośmielę się już napisać o wzmocnieniu Barcy. Udinese wyraziło zgodę na transfer chilijskiego skrzydłowego Alexisa Sancheza do Barcelony za około 54 miliony dolarów. Jak dla mnie ten niski ofensywny futbolista może realnie powalczyć o miejsce w składzie blaugrany.Widziałem go w paru meczach Seri A i zrobił na mnie dość dobre wrażenie. Sądzę, że jest w stanie przebić się do podstawowej jedenastki.
28-letni środkowy pomocnik Derek Boateng odchodzi z Getafe do Dnipro Dniepropietrowsk. Najbardziej tego zawodnika kolejarze z meczów reprezentacji Ghany. I tu również zastanawiam się czemu akurat obrał kierunek ukraiński.
A dziś ma dojść do podpisania kontraktu znanego myślę wszystkim piłkarza Atletico Tomasa Ujfalusiego. Czeski stoper ma związać się z tureckim Galatasaray.

Jak na razie tyle udało mi się dowiedzieć o zmianach pracodawców przez zagranicznych piłkarzy. Może tym razem ten wątek ożyje. I jeśli tylko jakiś kolejny ciekawy transfer wyjdzie na jaw, postaram się go tutaj szybko opublikować. Lub może wy to zrobicie.
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''

Henryk Reyman
Odpowiedz cytując