Wyświetl pojedynczy post
Grzadq
Senior Member

Od: 09.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.06.2011, 19:55
Z tymi polskimi piłkarzami jest dużo większa rozkmina. W sumie brałem pod uwagę to, że po przyjściu zagranicznego trenera skończy się zaciąg polskich piłkarzy do Wisły. Dyrektorem sportowym został ktoś, kto nie patrzy w paszport tylko na cene i umiejętności zawodnika. I na początku chcę zaznaczyć, że wcale nie jestem przeciw zagranicznym piłkarzom. Zdaje sobie sprawę z tego, że dobrych polskich piłkarzy jest mało, a czasy kiedy Wisła ściągała najlepszych z nich dawno minęły. Nie ulega wątpliwości, że za cenę przeciętnego polskiego piłkarza można kupić przynajmniej 2 lepszych piłkarzy zagranicznych. I trudno się dziwić klubowi, że patrzy pod kątem finansowym.

Niech przyjdzie Jovanović, Despotović, niech zrobią super pakę, niech Ci piłkarze klepią między sobą piłkę tak żeby aż ręce do oklasków same się składały, w końcu niech awansują do LM. Będą grali w koszulkach Wisły, będą "nasi", będziemy im kibicować, niezależnie od koloru skóry, pochodzenia, narodowości. Tylko ... no właśnie. Mam wewnętrzne takie rozerwanie, bo Sobol zbliża się do końca kariery, za Małego jak ktoś zaproponuje te 5 mln euro to wątpię żeby go trzymali. Wilk może się dalej rozwijać ale nie musi i ostatecznie może być co najwyżej rezerwowym. I teraz mam taki obrazek przed oczami, nie ukrywam że po prostu boję się takiej sytuacji ... po wygranym meczu, a niech będzie , w fazie grupowej LM, piłkarze podchodzą pod młyn żeby podziękować, podchodzą i ... nic. Biją brawo, nie ma nikogo kto by zaintonował chociażby JBG. Taka odległa wizja? Nie sądzę ...

Dlatego mimo wszystko uważam, że jakaś proporcja powinna być zachowana, nawet ta 1/4 - na 4 przychodzących piłkarzy w okienku, 1 solidny Polak. Oczywiście, Polak Polakowi nie równy, mam nieodparte wrażenie że bardziej wiślacki jest Tomek Jirsak niż np Garguła ... Ale boję się sytuacji tak jak wyżej, że w Wiśle będą grali sami najemnicy, nie "Wiślacy". Ktoś mi może powiedzieć - dobra, jeśli chcemy LM to tylko tą drogą ... . Może i tak, nie mniej jednak mam nadzieję że jak nie teraz to od kolejnych okienek będzie jakiś porządny scouting wśród Polaków i pewna równowaga zostanie zachowana.
Ostatnio edytowane przez Grzadq : 19.06.2011 o godz. 19:57.
Odpowiedz cytując