|
Zacznijmy od tego że prawica juz od dawna powinna trzymac się razem. Jeśliby lewica miała 5-6 partii to podejrzewam że żadnej nie byłoby w sejmie.
Ale do sedna. Dla mnie gwarantem że w rządzie nie będzie wałów , tolerancji korupcji, postkomunistycznych układów jest wyłacznie J.Kaczyński. Własnie nie partia tylko on. W PiS jak w każdej innej partii są karierowicze chętni na różne uklady. Tak jest w każdej partii. Czyste działania moga być tylko zagwarantowane przez szefostwo partii których najwyższym celem jest dobro Polski. Ale jak to sprawdzić- ktoś spyta. Przeciez każdy z nich Tusk,Naperalski,Pawlak,Schetyna,Kaczynski,Komorows ki twierdzą że sa mężami stanu, dzialajacymi tylko dla dobra kraju. ..No właśnie...WIęc odejdzmy od słów -popatrzmy szerzej . Kto ma kontakty z wielkim biznesem, kto jaką ma deklarację majatkową- inaczej kto się dorobił na rządzeniu, kto gdzie mieszka, kto z jakiej rodziny pochodzi.
Oczywiście to że ktoś ma kontakty z Karkosikiem i Walterem, ma 200 m apartament i rodziców rodem z PZPR od razu go nie dyskwalifikuje ale.....coż trudno żeby nie rodziło podejrzeń.
Jesteśmy ufni że są jednak patriotami wiec idzmy dalej . Porównajmy co kto zrobił dla Polski i przy tym ile rządził.
Chcialbym być tu obiektywnym (mozecie mnie sprostować) : SLD rządziło mniej wiecej 9 lat - nie wdajac się się w szczegółowoą analizę dla mnie jako zwykłego mieszkańca na plus zapisze im obniżke CIT do 18%,reszty nie ma - wejścia do UE nie liczę bo to trudno ocenic czy to wielka zasługa. Z czym mi się poza tym kojarzy :ciągłe blokowanie lustracji, domaganie się legalizacji aborcji ,eutanazj i związków homoseksualistów (ogólnie mówiąc)
Dalej.PO - biorąc pod uwagę ich protoplastów rządzili 10 lat (Mazowiecki,Bielecki,Suchocka,Buzek i Tusk) - co na plus....nie widzę nic co by mi przysporzyla mnie kłopotów, jakieś udogodnienia.? nic.Pierwsze skojarzenia z UW- prywatyzacja banków ( można to przypisać też SLD ale plan jednak Balcerowicza), hmmm (gdzie to wyladowal Bielecki po latach.... czyżby w banku i kasował 400 tyś za m-c, zobaczymy za 5 lat gdzie będzie Tusk...) ....tak naprawdę prywatyzacja wszystkiego co sie da sprywatyzowac, dziurawe drogi, mimo ciągłych obietnic że będzie lepiej, kolejki w przychodniach , czekanie rok na zabiegi medyczne,zniszczenie kompletnie armii ( juz SLD chyba przez slabość do przeszłych czasow trochę lepiej dbało o armię).Przejmowanie TV na zmiane z SLD i PiS (choć wg.mnie Urbański i Wildstain byli o niebo bardziej niezależni niż resza prezesów- ale może jestem nie obiektywny). Dla zwykłego zjadacza chleba - ta grupa nie zrobila nic - myslę o takich kierunkach jak : podatki, medycyna, ułatwienie dla przedsiebiorców, infrastruktura
Teraz weźmy na tapetę PIS - rządzili 2,5 roku w tym 0,5roku rząd Olszewskiego - pierwsze skojarzenie walka z lustracją, korupcją,obniżenie podatków 19/38%, dodatki rodzinne. Minusy - archaiczne zachowania i mało medialne postępowania, przynajmniej kilku poslów którzy choć merytorycznie dobrzy powinni być trzymani z dala od kamer (Brudziński,Wróbel,Karski),zbytnie skupienie sie na walce z układem - które choć bardzo ważne zostało słabo zbilansowane z tematami ekonomicznymi i gospodarczymi.
NIe chce zanudzać każdy z Was może zrobic taki krótkie resume ostatnich 22 lat oparte na faktach. W tym porówananiu mimo wszystkich wad PIS/PC wygrywa w cuglach z PO/UW/AWS/KLD i SLD/UP/PSL
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 19.06.2011 o godz. 21:37.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
|