Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.06.2011, 06:24
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Dyskusja oczywiście jałowa ale jeśli już to znów wyszło.Ja mam zupełnie inny pogląd.
To jest coś za coś...albo dużo zespołów i chujowy poziom(jak jest od lat) albo mniej i poziom lepszy.Dlaczego lepszy?.Bo więcej pieniędzy, więcej meczów między 'czołówką' i szansa na kupno za rozsądne pieniądze, wyróżniających się zawodników
O ile się nie mylę, to cztery zespoły zespoły mniej w lidze dałyby do podziału dla dwunastki pi razy oko jakieś 12 milionów złotych. Tak że z prostych obliczeń wynika, że każdy klub dostałby pi razy oko dodatkowe 250.000 euro na transfery. Rzeczywiście, drżyj Europo, polska się zbroi...

To jest coś za coś...albo dużo zespołów i chujowy poziom(jak jest od lat) albo mniej i poziom lepszy.
Powiedz mi, czy dla Wisły mecz z Zagłębiem Lubin, Ruchem Chorzów czy Cracovią jest pod względem piłkarskim aż tak naprawdę mniejszym wyzwaniem niż gra na Górnika, Bełchatów, lub warszawską Polonię, że niezbędne jest pomniejszanie ligi?

Czy w naszej lidze dysproporcje w poziomie sportowym są tak duże, że powinno się niezwłocznie "obciąć" dół tabeli? Czy to przypadkiem Ekstraklasa nie jest tą ligą, co to lider skończył sezon z 29 punktami przewagi nad szesnastą drużyną? Dla porównania dodam, że w Rumunii ta różnica wynosi...45 punktów, w Bułgarii 56 punktów, w Serbii 71 punktów, w Czechach 50 punktów, we Francji 30 punktów (tak jak u nas), we Włoszech 40 punktów.

Jak dobijemy w tym względzie choćby do jednego z tych krajów, to będzie można się zastanowić, czy aby kilka drużyn nie jest zdecydowanie ponad poziomem reszty. Na razie jesteśmy ligą, w której różnica w poziomie sportowym mistrza, a ostatniej drużyny jest jedną z najmniejszych w Europie i takie są fakty.

A że nikt by nie inwestował w I lige?A czemuż to?Czy fakt że 4 najsłabsze obecnie drużyny w Ekstraklasie , grały by w 1 lidze(tam gdzie ich miejsce zresztą)zmienił by coś wielce?a może zwiększyło by to też prestiż 1 ligi
To stwierdzenie no mrzonka, pięknie wygląda w teorii, w praktyce tak to nie działa.
Odpowiedz cytując