anthony09 napisał(a):

więc jak wyjaśni Stan informację podaną w wielu wywiadach, że on jako, że jest dyrektorem sportowym powinien myśleć co będzie za rok,dwa,trzy, a dlaczego ci zawodnicy nie są młodsi ? Ja tego nie rozumiem ...
Jeszcze jakbyśmy pozyskali takiego Despotovicia, z II ligi europejskiej, w wieku 28 lat to ja się pytam po co on ?
Nie mówię, że Ilic to zły transfer, bo zapewne będzie wzmocnieniem większym niż Boukhari, ale Lamey będzie słabszy od Cikosa według mnie i główny sens jego sprowadzenia widziałbym tylko w tym, że będzie dobrym rezerwowym budującym atmosferę w drużynie
Zarabialiśmy w ostatnich latach na "Polskich" piłkarzach wypromowanych w reprezentacji, ciekawe czy teraz uda się sprzedać jakiś zawodników po 2-3mln euro Bo za "drogie sprzedawanie" też jest odpowiedzialny Valckx.
Oceniam pracę Stasia pozytywnie ale nie uważajmy go za boga, bo Jacek Bednarz też sprowadzał dobrych zawodników, porównując dwie wisienki na torcie tych dwóch dyrektorów Melikson &Marcelo to jednak lepszym transferem był Marcelo o jakieś 200% i ja osobiście chciałbym takich hitów, nie oceniajmy jednej rundy transferowej jako zwiastun Europejskiej potęgi, bo przy sprowadzaniu takich graczy nie będziemy nią.
Potrzebujemy kogoś lepszego niż Lamey, Cikos, Paljic, bo patrząc na poziom obecnej Wisły to na poziomie Międzynarodowym mamy zbyt mało zawodników, żeby wejść do LM. (Pareiko, Chavez,Wilk/Sobol, Małecki i może Genkov nie dadzą nam LM z marszu), więc Stasiu szykuj jakieś hiciory !
-----------------------
Ja tylko dodam podsumowanie, na które można odpowiedzieć jednym słowem :
Czy Lamey według was wzmocni nas tak, iż będzie gwarantował umiejętności na odpowiednim w Europie poziomie (mowa o kw. LM, LE) ? Moje odczucia są różne, raczej na nie biorąc pod uwagę kontuzjo-genność i wysoki wiek
|
Nie przypisuj Bednarzowi Marcelo - on tylko papier podpisal...
Informacje przekazywał Hector Peralta, podający się za Twojego menedżera.
- Ten człowiek mnie nie reprezentuje! Dwa lata temu skontaktował się z moim faktycznym menedżerem, Sergio Diasem Pinto, i pomógł mi przenieść się do Polski. Dziś nie mam z nim żadnego kontaktu.
Peralta mial udzial tez w sprowadzeniu Clebera, a to bylo za czasow Mielcara, który go znal..
Fakt Cikos sie rozwijal, ale na poczatku to bylo kompletne dno... Oceniajac z perspektywy sezonu, to on nawet na lige byl za slaby.. OK ambicja wielki plus, sporo szumu robil z przodu, ale zero bramek, moze 1-2 asysty - to jest nic jak na prawego obronce. A tyl to katastrofa, kazdy sredni i lepszy skrzydlowy w lidze go wkrecal (m.in Gancarczyk mecz Polonia - Wisla) badz mu uciekal bo sie zle ustawial (Legia - Wisla, kazdy kilkudziesieciometrowy cross przechodzil). Sumom sumarow, byl material na zawodnika, ale przynajmniej jeszcze rok potrzebowal pograc zeby faktycznie byc na niezlym poziomie, dlatego sprowadzenie Baszcza byloby wg mnie dobrym ruchem, po pierwsze mialby sie od kogo Cikos uczyc, a po drugie Baszczu na kazdej pozycji w obronie moze grac. Wg mnie ruch Wisly potwierdza co mowie - chcieli go jeszcze wypozyczyc zeby zobaczyc czy przez kolejny sezon bedzie robil postepy tak jak w tym. Ciekaw jestem jak sie rozwinie sprawa z Riosem, uwazam ze jego tez warto byloby na kolejny sezon wypozyczyc, takiemu poludniowcowi zajmuje przyzwyczajenie sie do takiej fizycznej pilki.
Rozumiem to co robi Stan - w tym momencie mamy tylko srodkowych obroncow! Nie ma w kadrze ani lewego ani prawego, lepiej miec kogos kto bedzie sie przygotowywal od poczatku w Wisle i bedzie zgrany, a dalej beda kogos szukac lepszego na prawa obrona i wtedy ten ktos nie musi z marszu wchodzic na wazne mecze w pucharach tylko ma czas sie zgrywac z druzyna. Teraz jeszcze ok, bo w Zakopcu nad motoryka pracuja wiec nie ma tyle zgrywania, ale pozniej jak sie zacznie wiecej taktycznych treningow to na pewno czas bedzie potrzebny. Do tego lewy obrona i Palijc na lawe i bedzie ok z obrona. Najwyzej jak sie da jakiegos mlodego z Polski wyciagnac zeby sie uczyl od Jaliensa i Chaveza. Wbrew niektorym opini, uwazam ze Jaliens w wielu meczach bardz dobrze gral. Czas byl potrzebny zeby sie zgrac, z pewnoscia duzo lepiej to w tej rundzie bedzie wygladalo, zwlaszcza jak beda mieli doswiadczonych obroncow po bokach i nie beda musieli tyle asekurowac.
Do przodu Sobiecha i wtedy na prawde powinien byc niezly sklad.. Wtedy faktycznie bedziemy miec po dwoch zawodnikow na kazda pozycje.
Pareiko/Jovanic - Lamey/Nowy, Jaliens/Nowy Mlody, Chavez/Bunoza, Nowy (Dudu)/Palijc - Sobol/Wilk, Gargula/Melikson, Jirsak/Tutaj duzy wybor w pomocy mamy 5 zawodnikow na 3 pozycje w tym mozna zmienic na 4-4-2 - Iliev/Kirm, Genkov/Sobiech, Maly/Bogus
Do tego i Bogus i Iliev moga na srodku ataku grac...
Ogolem do kupna Prawy Obronca ok 500 tys Euro (badz wypozyczenie np Kowalczyka, Lewy Obronca ok 500 tys (Dudu) Euro, Mlody Srodkowy Obronca (Celeban - ma klauzule 500 tys Euro), Srodkowy napastnik - Sobiech 800 tys Euro. Lacznie 2,3 mln euro - to nie jest jakas wielka kwota jesli chcemy sie bic o LM badz byc w groupie LE i probowac z niej wyjsc. Na pewno przychody z tytulu biletow wzrosna w porownaniu do poprzednich sezonow, normalne krzeselka plus Skyboxy i do tego reklama. I szansa ze pogramy choc troche dluzej w pucharach.