Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.06.2011, 00:29
flamengista napisał(a):Wyświetl post
ad. 1 Nie jestem święty, ale stawiam sobie jakieś granice moralne. Nie jestem politykiem, nie należę do żadnej partii i z polityką nie chcę mieć nic wspólnego. Między innymi dlatego muszę tu zaglądać jako moderator, bo inni nie chcą.
ad. 2 W dużym skrócie: Jurek liczył, że w zamian za wzorową służbę (czytaj: przepychanie wszystkich projektów przez parlament i utrudnianie życia opozycji - co nie zjednywało mu popularności) uda się zrealizować jego priorytetowy projekt - zmienić Konstytucję, by uniemożliwić legalną aborcję. Gdy okazało się, że Kaczyński po szybkim wysondowaniu sprawę odpuścił - Jurek honorowo ustąpił z funkcji partyjnych i stanowiska. I od tej pory znajduje się na marginesie polskiej polityki. Nie poparł go nawet o. Rydzyk w wyborach uzupełniających do Senatu w 2008 roku, mimo że poglądy polityczne założyciela i szefa RM są zbieżne z poglądami Jurka. Nie, Rydzyk wolał poprzeć Zająca z PiS.
1. Jeśli nie jesteś (i zakładam nie byłeś) politykiem to zastanawiam się skąd możesz wiedzieć że: "w polityce nie ma miejsca dla ludzi uczciwych i cnotliwych. To nie gra dla sympatycznych chłopców oraz dżentelmenów" Z przekazów prasowych i telewizyjnych Wybacz ale powyższe twierdzenie jest tak banalne że wręcz naiwne. I żeby utrzymać ten klimat powiem że tak na gorąco przychodzi mi do głowy conajmniej kilku polityków którzy zostali ogłoszeni świętymi i paru innych którzy odeszli w atmosferze powszechnego szacunku.
2. Byłbym bardzo wdzięczny za podanie mi jakiegoś źródła/linku który mógłby obronić tezę że w zamian za "wzorową służbę" MJ oczekiwał od JK zmiany Konstytucji. Ja osobiście nie spotkałem się nigdzie z taką wypowiedzią Marka. Spłycanie ówczesnego konfliktu do sprawy aborcji jest ogromnym uproszczeniem które zupełnie wypacza obraz konfliktu. Zastanawia mnie natomiast bardzo czy w przypadku startu MJ z list PiS w najbliższych wyborach (a uwierz mi że jest na to naprawdę bardzo duża szansa) uznasz że to MJ zrezygnował z zasad czy też raczej stwierdzisz że to raczej PiS zawsze był partią ludzi uczciwych .
3. A dyskutować o Św. Mikołaj to juz Ci cię nie chce
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 12.06.2011 o godz. 00:33.