|
Zawieszanie na pewno jest poprzez bad sectory - wiem, bo mam identycznie, też mam uszkodzony dysk, i jak zacznie próbować odczytywać/zapisywać na tych miejscach (albo nawet niedaleko ich) to jest masakra.
Co do oceniania sytuacji, to zależy co konkretnie chciałbyś usłyszeć. Na pewno to jest mechaniczne uszkodzenie więc żadna naprawa w grę raczej nie wchodzi. Najlepiej jak byś jak najszybciej zaczął zabezpieczać wszystkie dane, bo pewne jest że to się będzie bardziej rozszerzać.
Jeszcze zrób takie coś, że wejdź w Mój komputer, kliknij prawym przyciskiem myszy na swój dysk, kliknij "Właściwości", wejdź w kartę "Narzędzia" i przy "Sprawdzanie błędów" kliknij przycisk "Sprawdź", zaznacz obie opcje tj. "Automatycznie napraw błędy systemu plików" i "Skanuj dysk i próbuj odzyskać uszkodzone sektory". Prawdopodobnie wyskoczy Ci błąd że sprawdzanie dysku nie było możliwe, ponieważ narzędzie bla bla bla, i daj "Tak". Przy następnym włączeniu komputera wyskoczy Ci ekran , że CHKDSK sprawdzi Twój dysk w poszukiwaniu błędów, to nie anuluj tego (jednak trochę to potrwa), ale wtedy system będzie pomijał uszkodzone sektory i system będzie działał w miarę stabilnie. Pisząc to wzorowałem się na XP ale na Viście/7 pewnie będzie podobnie.
|