Tom Al napisał(a):

No jak dla mnie docelowo potrzeba właśnie 6 zawodników
2 - boczni obrońcy (Trifonow? 2?)
skrzydło - Iliev? napastnik ?
stoper - 
środkowy lub defensywny pomocnik (zależnie od taktyki w jakiej chce grać Maaskant).
|
Nie ma co ukrywać że wzmocnień potrzebujemy sporo i to musi kosztować ale czy możemy teraz sobie pozwolić na większe wydatki kiedy stadion prawdopodobnie nie będzie dostępny dla nas w europejskich pucharach czyli wtedy kiedy zarabia się najwięcej ? Czy warto popadać w długi ? Nasz klub ma być solidny i nie może być takiej sytuacji że w przypadku odpadnięcia z pucharów robi się dziura w budżecie i połowa ludzi jest wyje... . Nie może już nigdy być takiej sytuacji że do budżetu są wliczane pieniądze których jeszcze nie mamy!!! Pamiętajcie że nie budujemy drużyny tylko na najbliższe eliminacje do LM ale na przyszłość i w tym musi być przede wszystkim stabilność finansowa . Nie ma miejsca tutaj na jakieś ryzyko że ,np. potrzebujemy zawodnika tego i tego ale nie mamy pieniędzy - ale jeśli awansujemy do LM to się zwróci wszystko - z takim myśleniem już nie jeden klub zbankrutował i to jest niewłaściwe rozwiązanie .
Wracając do transferów to z większością twoich propozycji się zgadzam ,oczywiście zakładam że uda się wykupić Chaveza i Cikosa.Ponadto z pewnością potrzebujemy wysuniętego napastnika , środkowego pomocnika , lewego obrońcy , obrońcy mogącego grać i na prawej obronie , i w środku oraz dwóch skrzydłowych ( ale jeśli przyjdzie jeden to też nie ma co narzekać ) i uważam że to powinno wystarczyć pod warunkiem że Ci piłkarze będą prezentować odpowiedni poziom.
Jeszcze tylko słówko na temat Wasilewskiego - głupotą byłoby dawanie mu kontraktu 500 tyś . euro i chyba nie muszę tego argumentować a pisanie czy nas na to stać czy nie jest bez sensu , nawet jeśli stać to nikt rozsądny mu takiej kasy nie da ponieważ zaraz wszyscy będą chcieli takie kontrakty a trzeba wziąć pod uwagę że my nie mamy w kadrze jednego piłkarza a 20 którzy mają kontrakty po 200 tyś , 300 tyś euro i jak będziemy rozdawać pensje po 500 tysi na lewo i prawo to z pewnością nie będzie nas na to stać ( może kiedyś w niedalekiej przyszłości tak - oby ale jeszcze nie teraz) . A jak już mielibyśmy dawać komuś taki kontrakt to bramkostrzelnemu napastnikowi a nie bocznemu obrońcy choć na to też nie ma co liczyć . Ja osobiście jestem nieco zawiedziony postawą Wasyla , on ma duże szanse na występ na euro tylko musi regularnie grać i wpaść w oko Smudzie a gdzie byłoby mu łatwiej to osiągnąć niż w Wiśle ? Jakby obniżył swoje wymagania do ,np. 300 tyś euro plus premie to by nie zbiedniał ( już się dorobił przez całą swoją swoją karierę) a o miejsce w 11 Wisły byłby raczej spokojny i o miejsce w kadrze na Euro wg mnie podobnie ale jednak woli większą kasę... typowe dla Polskich piłkarzy !