Wyświetl pojedynczy post
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.06.2011, 22:23
kornd napisał(a):Wyświetl post
Może ktoś obeznany w budownictwie opisać na czym polega ten system i dlaczego kosztuje aż 18 mln ?!!
Na czym polega oddymianie Na oddymianiu holów , klatek schodowych i parkingu pod zachodnią zapewne . Nie wiem kto wrzucił hasło ze jest to związane z gastronomią, bo tu związek jest niewielki- mże ktoś myli okapy urządzeń gastronomicznych z systemami dymowymi. Oddymianie jest wymagane we wszystkich obiektach wielkogabarytowych - głównie galerie, hale i parkingi podziemne. Wszystko zależy jak to rzeczoznawca p-poż zaleci i jak sie do tego ustosunkuje Straż pożarna. Z tego co czytałem u nas uznali trybuny East i West za galerie i dlatego doszło oddymianie. Podejrzewam - ale to mój domysł - że na etapie projektu byla opinia rzeczoznawcy nie wymagajaca oddymiania lub jakiś mniejszy zakres a na etapie odbiorów Straż się przyczepiła do tego . Akurat jest to możliwe bo straż na etapie projektów zwykle nie chce konsultowac rozwiązań a potem mają uwagi i wstrzymują budowy.
Co do kwot to nie wiem skąd takie kwoty sie pojawiają : zapewne musza zlecić symulację oddymiania i projekt - na taki obiekt zakładam że powinna być to kwota góra 100-130 tyś zł. Urządzenia z automatyką może 1-2 mln- jest to do sprawdzenia ale potrzebna bylaby informacja jakie rozwiązanie zostało wybrane- moge to mniej więcej sprawdzić jak jakimś cudem dostane projekt lub chociaż w miare szczegółowe zalecenia straży .
Moim zdaniem - choć moge się mylić- są inne niedoróbki , wady albo wręcz braki i to w sumie robi kwotę kilkunastu mln- mam nadzieję że obejmuje to np.zrobienie elewacji, sufity w szatniach, wydzielenie sektora gosci, ławki rezerwowych etc.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując