Wyświetl pojedynczy post
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.06.2011, 11:56
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli chodzi o pierwszą cześć wypowiedzi: moim zdaniem bardzo dojrzała i trafna analiza. Z jednym małym zastrzeżeniem: ja osobiście zamiast pisać "I nigdy nie będą mieć, bo Polacy zwyczajnie nie mają poglądów zbliżonych do prezentowanych przez NP" napisałbym że "na chwilę obecną...."

Jeśli chodzi o drugą część wypowiedzi: przedstawiona propozycja współpracy z PJN, PR i SKL wydaje się brzmieć rozsądnie ale moim zdaniem i tak nie ma szans realizacji. Wchodzimy trochę w polityczną kuchnię ale:
1. Nie jest tajemnicą że już od dłuższego czasu PiS pracuje nad tym żeby do wyborów przystąpić szeroką koalicją która obejmie tak PJN (bez tych "spalonych") jak i Jurka, Balazsa i to co jeszcze zostało z LPR czy Samoobrony. Z tego co mi wiadomo to wszyscy z wymienionych ostro sie targują ale wstępnie każda z tych grup skłania się do takiego własnie rozwiązania (choć np: Jurek upiera się żeby jego PR miała w PiS statut taki jak CSU w koalicji z CDU ). Jeśli zrealizowałby się ten scenariusz to siłą rzeczy NP pozostaje startować samodzielnie (i to będzie dla nich katastrofa) albo próbować podłączyć się do "koalicji" (co oznaczałoby próbę realizacji wariantu opisnego przez Ciebie powyżej).
2. W przypadku nie dojścia do utworzenia " dużej koalicji" wydaje mi się że wariant realizacji koalicji: Kowal, Korwin, Jurek, Balazs będzie bardzo trudny do przeprowadzenia (bardzo trudno było by mi sobie wyobrazić bliską współpracę Balazsa z Jurkiem czy Kowalem a jeśli dodamy do tego jeszcze Korwina to robi się dynamit). Ale nawet zakladając wariant optymistyczny (koalicja powstaje i przekracza próg wyborczy) mam graniczące z pewnością przekonanie że Gruby Artek ogra pozostałą trójkę w sposób bezwzględny. I cały klub jak i kasa z dotacji będą kontrolowne własnie przez niego a pozostali będą robić za marionetki.
Taka "duża" koalicja byłaby dobrym krokiem aczkolwiek do mnie nie dotarły bezpośrednie sygnały że coś takiego jest planowane. Pośrednio i owszem - wybór Kowala na prezesa PJN - znacznie bardziej skierowanego do PIS niz Kluzikowa czy zaskakująco duża aktywność Jurka w mediach - mogłoby coś takiego zwiastować
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej