Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.06.2011, 21:26
glazik napisał(a):Wyświetl post
jest bezbarwna i ma zalosne wyniki.
Przypominam ostatnie wyniki, w nawiasie pozycja rankingowa rywala Polaków:

(18) Stany Zjednoczone - Polska 2:2
(72) Ekwador - Polska 2:2
(23) Polska - Wybrzeże Kości Słoniowej 3:1
(59) Polska - Bośnia i Herzegowina 2:2
(80) Polska - Mołdawia 1:0
(14) Polska - Norwegia 1:0
(42) Litwa - Polska 2:0
(12) Grecja - Polska 0:0
(5) Polska - Argentyna 2:1

9 spotkań, 4 zwycięstwa, 4 remisy, 1 porażka.

W dziewięciu ostatnich spotkaniach przegraliśmy tylko raz, z Litwą na kartoflisku jakiego moje oczy do tej pory jeszcze nie wdziały, nawet biorąc pod uwagę moją futbolową karierę w polskiej "Serie A" i wielu meczach na przeróżnych pipidówach. A dla zobrazowania swych murawowych doświadczeń dodam, że przed jednym z takich spotkań futbolista drużyny przeciwnej przeganiał pasące się na płycie boiska krowy

Generalnie dzisiejszy mecz daje zalążki optymizmu. Niby Argentyna grała rezerwami, ale byli to zawodnicy klasowi, a pod względem indywidualnych umiejętności nie widziałem znaczącej różnicy na ich korzyść. Oczywiście technicznie byli wyszkoleni znakomicie, ale technika to nie wszystko. Najważniejsze jest w tym wszystkim to, że widać potencjał, widać, że ta drużyna ma możliwości ku temu żeby grać jeszcze lepiej. Jak dojdzie stabilność w składzie, Smuda nie będzie kombinował, to powinno być nieźle.

Bardzo dobry mecz zagrali Mierzejewski z Błaszczykowskim, to oni napędzali grę tej drużyny, dobrą zmianę dał Brożek. Jak dojdzie do tej ofensywnej części linii pomocy Obraniak będący w formie, czy też Peszko, to o grę tej formacji nie musimy się obawiać. Fajnie zagrał Dudka, trochę niewidoczny, ale w miarę skutecznie w defensywie, nie było takich dziur w środku pola jak w ostatnich meczach.

Poprawny mecz zagrał Jodłowiec, wydaje mi się, że jakby grał z doświadczonym obrońcą typu Głowacki czy Perquis, to mógłby być naprawdę solidnym uzupełnieniem tej formacji, nawet na miarę podstawowego składu na E2012. W każdym razie na pewno wolę na tej pozycji widzieć Jodłowca zamiast Glika, przynajmniej na tą chwilę. Natomiast Wawrzyniak udowodnił, że na swojej pozycji powinien być w tej kadrze numerem trzy, po Boenischu i Piotrku Brożku, a razem z Sadlokiem.

Ogólnie brakowało trochę gry zespołowej, takiego zaufania zawodników do siebie w zagraniach. Szkoda, że po meczu z Hiszpanią Smuda zgubił koncept, bo mecze z Bułgarią, Serbią i Finlandią były naprawdę dobre pod tym względem. Smuda nie kombinował, nie mieszał, tylko wprowadzał swoją filozofię grania szybko piłką, dużo gry kombinacyjnej, z pierwszej piłki.

Potem źle dobrał piłkarzy przeciwko Hiszpanom, doszły do tego ogromne różnice w przygotowaniu fizycznym ich i naszym (oni mieli przed sobą miesiąc grania na najwyższym poziomie, my miesiąc wakacji), przydażyła nam się wysoka porażka i koncepcja Smudy prysła, zaczęły się te jego kombinacje, fanaberie itd...

Ciekawe co pokażą z Francją, tam niby też zagrają rywale mieszanym składem, ale już na pewno na poważniej i składem zbliżonym do tego najsilniejszego.

Jeszcze jedna kwestia. Moim zdaniem brak Małeckiego w szerokiej kadrze to błąd, bo jest to zawodnik lepszy na tą chwilę niż Kucharczyk, ale też kompletnie nie widzę Małego w podstawowym składzie, bo jest po prostu gorszy od Kuby, Peszki, Grosika, Obraniaka i Mierzeja. Tak że nie przeceniajmy jego obecności / nieobecności w tej drużynie, bo nie jest to raczej zawodnik, który tą kadrę by zbawił.

Na tą chwilę proces selekcji pod kątem E2012 w mojej ocenie wygląda tak:

1. Wojciech Szczęsny
12. Łukasz Fabiański
22. Przemysław Tytoń

2. Łukasz Piszczek
13. ----------

3. Damien Perquis
4. Tomasz Jodłowiec
14. Arkadiusz Głowacki
15. ----------

5. Sebastian Boenisch (kontuzja)
16. Piotr Brożek

6. Dariusz Dudka
7. Adam Matuszczyk
17. Rafał Murawski
18. ----------

8. Jakub Błaszczykowski
19. Sławomir Peszko

9. Adrian Mierzejewski
20. ----------

10. Ludovic Obraniak
21. Kamil Grosicki

11. Robert Lewandowski
23. Paweł Brożek
24. Ireneusz Jeleń

Generalnie skład jest wykrystalizowany, zmienić go mogą tylko kontuzję, lub wystrzały formy postrzególnych zawodników. Takim zawodnikiem może być Krychowiak, który po świetnym sezonie w Ligue2 wraca do przebudowywanej drużyny Bordeaux, po okresie przygotowawczym okaże się, czy mam rację, w każdym razie pewne jest że sezon rozpocznie z pierwszą drużyną Bordeaux. Drugim kandydatem jest w mojej opinii Borysiuk, o ile trafi do Udinese i tam będzie się dobrze rozwijał.

Waham się przy Perquisie, bo jak by nie było obywatelstwa jeszcze nie ma, ale jest to kwestia czasu, a tak dobrego środkowego obrońcy po prostu nie mamy i nie wyobrażam sobie, żeby miał u nas nie łapać się do pierwszego składu (zakładając że obywatelstwo zostanie mu potwierdzone). Piotr Brożek to też moje pobożne życzenie, bo Smuda jak na razie go nie powołuje, ale przy nędzy na tej pozycji podstawowy zawodnik v-ce mistrza Turcji jest oczywistym wyborem na zastępcę dla Boenischa, a jeśli ten nie wróci do formy, to nawet jest opcją na podstawowy skład.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 05.06.2011 o godz. 21:39.
Odpowiedz cytując