Wyświetl pojedynczy post
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.06.2011, 20:22
sambo napisał(a):Wyświetl post
Co do Nowej Prawicy

zgadzam się z obawami Sędziego i widzę, że forumowicz ten przeszedł sporą metamorfozę w ciagu 6 lat z idealisty w realistę

Siła NP nie polega jednak na nierealistycznych hasłach ale na poruszanych tematach. Problemem w Polsce nie jest bowiem pytanie - "jak to zrobić" ale pytanie o sam sens robienia czegokolwiek. Dlatego wydaje mi sie że warto wspierać tę partie.

Jest rzeczą oczywistą że jak każdej partii również i im chodzi o koryto - ale jakie mamy wyjście Sędzio?
Metamorfoza rzeczywiście miała miejsce, ale dawno temu - TSWojtas pewnie by się zdziwił, gdyby ktoś mu powiedział, że sam pisałem wszystkie te rzeczy, które on teraz pisze.

Ale to nie chodzi wyłącznie o realizm, chodzi też o uznanie za pożądaną umiejętności dokonania przez polityka syntezy różnych koncepcji itp. w celu wyboru najwłaściwszego w danym momencie, ale także i o umiejętność modyfikacji przyjętych założeń z uwagi na zmianę okoliczności.

Nie wierzę w NP, bo nie mają żadnego doświadczenia i żadnych realnych możliwości. I nigdy nie będą mieć, bo Polacy zwyczajnie nie mają poglądów zbliżonych do prezentowanych przez NP. Z punktu widzenia możliwości wpływu NP na politykę jedynym rozwiązaniem, które mogłoby przynieść jakiekolwiek rezultaty, to doprowadzenie do jakiegoś sojuszu, wchłonięcie przez inną partię. Dobrze zorganizowane, spójne ideologicznie środowisko, miałoby szansę na odgrywanie znaczącej (na pewno nie głównej, ale znaczącej) roli, a co za tym idzie, wpływ na politykę takiego ugrupowania.

ps. Czytam właśnie o tym, że Kowal zastąpił Kluzicę w PJN.
Gdyby ktoś miał w NP olej w głowie, to właśnie z Kowalem by zaczął rozmawiać o wspólnym starcie. Razem z Markiem Jurkiem (próbowałem wygooglać czy on jest zaangażowany w ten projekt, czy nie, ale mi się nie udało).

PJN miał się łączyć z SKLem. W sumie to by było już kilka środowisk politycznych, szanse na 5% może by były. A dużo większe na 3% i dotację z budżetu.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 04.06.2011 o godz. 20:55.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa