|
@ jova
Rok temu jedenastka Wisły wyglądała jeszcze gorzej a na początku przygotowań mieliśmy bodaj 13 sprawnych zawodników w pierwszej drużynie. Nie ma co panikować bo nie minął nawet tydzień od zakończenia sezonu.
Ja to widzę tak:
Bramka:
Pareiko (Jovanić/Kurto)
Jovanic nie prezentuje obecnie odpowiedniej klasy, a Pareiko nie jest wieczny, dlatego w zimie trzeba zacząć rozglądać się za nowym bramkarzem.
Lewa obrona:
Mówi się o zainteresowaniu Trifonovem i Dudu. Podobno na badaniach jest też Lamey, który może grać na lewej i prawej obronie. Myślę, że jeden z tych dwóch pierwszych zawodników będzie dobrym wyborem. W obwodzie jest też Paljić.
Środek obrony:
Bunoza ma być gotowy na początek przygotowań do sezonu. Chavez podobno jest już z Wisłą dogadany. Jaliens wydaje mi się, że może pokazać więcej jakości niż do tej pory po przepracowanych w pełni przygotowaniach. Kowalski się nie nadaje i według mnie nie ma sensu go wypożyczać tylko trzeba go sprzedać lub rozwiązać kontrakt. Problemem może być to, że Chavez jedzie na reprezentacje i nie wiadomo kiedy dokładnie wróci, dlatego przydałby się jeszcze jeden ŚO. W mediach pojawiło się nazwisko Bobana Grncarova z APOEL-u Nikozja i on wydaje mi się najlepszym kandydatem.
Prawa obrona:
Przede wszystkim Wisła podobno interesuje się Wasilewskim i było by naprawdę super gdyby przyszedł. Jeśli się nie uda jest rozwijający się Cikos, którego Wisła podobno miała wykupić i Burliga. Jeśli przyjdzie 3 obrońca (Wasyl/Lamey) to według mnie Burliga powinien powędrować na wypożyczenie.
Lewa pomoc:
Mamy Kirma zmieniającego się pozycjami w trakcie meczu z Małeckim. Melikson może też grać na tej pozycji. Jesteśmy też bardzo blisko pozyskania Ilieva, który zdaje się grał często na tej pozycji.
Środek pomocy:
Tu jest bogato. Środek trzeba podzielić na ofensywę i defensywę.
Do przodu dobrze gra Melikson. Wciąż w klubie liczy się na Gargułę, ale możliwe jest też, że Maaskant stracił do niego cierpliwość i Stan szuka wzmocnień też na tą pozycję. Z wypożyczenia chyba wróci Mączyński, ale nie wiąże z nim nadziei. Pół defensywnie, pół ofensywnie gra Jirsak. Z graczy defensywnych mamy Wilka i Sobolewskiego. Przy obecnym ustawieniu, czyli z dwoma DM w trakcie sezonu możemy mieć problem na tej pozycji w przypadku kontuzji lub kartek.
Prawa pomoc:
Małecki - Kirm na zmianę i być może Iliev. Grał tu też czasem Rios, który się nie sprawdził, ale zobaczymy co o nim zdecydują władze klubu.
Atak:
Bezapelacyjnie pierwszy w ataku Genkov. Może tu też grać Iliev jeśli do nas przyjdzie. Spekuluje się o kilku kandydatach do naszego ataku jak np. Ivan Vuković. Myślę, że Stan ściągnie odpowiedniego zastępcę Genkova, a może przejdziemy do ustawienia na 2 nominalnych atakujących?
Ogólnie rzecz biorąc nie jest źle. Bądźmy dobrej myśli i poczekajmy do tego 12 czerwca, czyli początku przygotowań z narzekaniem.
|