Wyświetl pojedynczy post
WioReXXX
Senior Member

Od: 04.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.06.2011, 11:18
To jest po prostu nie do wiary. Nie mogę w to uwierzyć. 3 czerwca, parę plotek, doniesień, wymysłów mediów, a co poniektórzy (w tym MODERATOR!) rozpoczynają ocenę Valckxa, działań klubu, Basałaja czy polityki transferowej (tak z resztą ten temat się nazywa).

Oceniają, mimo że jedynymi oficjalnymi informacjami jest pozbycie się (słuszne) Branco, Boukhariego i Żurawskiego. Oceniają, mimo że do rozpoczęcia przygotowań zostało jakieś 2 tygodnie, do pierwszego meczu - półtora miesiąca- meczu, który dla obecnej kadry POWINIEN być formalnością. W końcu oceniają- mimo że nikt w całej Polce nie zasłużył tak na zaufanie jak Stan Valckx i jego świta.

O co chodzi? Czy doświadczenia poprzedniego okienka, w których kilku dość racjonalnych i inteligentnych użytkowników się skompromitowało- zwiastowało "sprzedaż" klubu, wielki spisek, niekompetencję. I co? Jaki był efekt? 3 świetne transfery, 2 dobre. Nawet ja, realista (nie mylić z pesymistą, a tym bardziej- optymistą) takiej skuteczności się nie spodziewałem.

Oczywiście - zgadzam się choćby z Marszałkiem. Jeżeli chodzi o poważne granie w Europie- nasze potrzeby są spore. Przede wszystkim 2 obrońców (lewy i środkowy), skrzydłowy, napastnik. To jest- jak dla mnie- minimum. Środek pomocy mamy mocno obsadzony i szeroki (zakładając, że nikt nie odejdzie)- Melikson, Sobolewski, Wilk, Garguła, Jirsak, Sivakov(?). To są gracze, którzy gwarantują jakiś poziom. Bądźmy też realistami- z pewnością w najbliższych roku, w kolejnym pewnie też 11 Meliksonów na boisku mieć nie będziemy- będą ogniwa silniejsze i słabsze. Cikos, Chavez, Jaliens, Paljic, Genkov, Małecki, Kirm, Pareiko to też piłkarze, którzy spokojnie mogą przejść 2 i 3 rundę el. LM, czyli awansować do LE.

Właśnie- awans do LE to powinien być nasz cel na ten sezon. Nie napalać się Panowie na tę Ligę Mistrzów. Gdyby jakimś cudem ( ) udało się powtórzyć sezon taki, jaki miał Lech, porobić trochę tych punktów, z roku na rok byłoby coraz lepiej- i grupa w LE łatwiejsza i w końcu rozstawienie w 4 rundzie LM. Ta drużyna dopiero się buduje. Potrzeba z roku na rok nowych piłkarzy, jeszcze lepszych od obecnych. Ale to wymaga czasu. nie kupimy teraz całej 11, na pewno nie.

Cierpliwości, cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości wam życzę w tych gorących dniach czerwca. I trochę zimnej wody na wasze rozgrzane głowy (RvN). Jestem przekonany (obym się nie przejechał), że to okienko ni powinno być gorsze od poprzedniego. A może być jeszcze lepsze (pewna perspektywa gry w LM).

I przede wszystkim, o czym wspominałem. Już teraz przygotowujcie się na to, że awans do LM może się nie udać. Potrzebujemy multum szczęścia, jakiś kryzys drużyny, z którą będziemy grali. Biorąc pod uwagę poziom, jaki prezentowaliśmy jeszcze w rundzie jesiennej- awans do Ligi Europejskiej będzie miłym wstępem, do miejmy nadzieje, większych sukcesów Wisły na arenie międzynarodowej.
Odpowiedz cytując