Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.05.2011, 21:35
Moje subiektywne podsumowanie sezonu.

Generalnie to był bardzo ekscytujący sezon w polskiej lidze Poziom nie był zachwycający, ale emocji - mnóstwo.

Przegrani

1. Cracovia Kraków
Pozyskanie kilku ciekawych nazwisk (Saidi, Suworow, Radomski) oraz osoba trenera Ulatowskiego sugerowały, że Pasy mają ambicję walczyć o europejskie puchary. Skończyło się cudownym ocaleniem przed spadkiem, które kosztowało Filipiaka ciężkie miliony złotych.

2. Legia Warszawa
Otwarcie nowego stadionu, zakończony konflikt z kibicami, długi okres czasu na budowę nowej drużyny. Wydane ciężkie pieniądze na solidnych zawodników oraz trenera Skorżę. Jak się skończyło, wiadomo. 11 porażek w lidze chluby nie przynosi. Legia nie jest na 1 miejscu tego niechlubnego rankingu tylko ze względu na PP.

3. Amika POZnan* i Polonia Warszawa
Amika - Zamiast snu o potędze zimny prysznic. Równie szybko zbudowano mistrzowską drużynę, jak ją rozmontowano. Zrobiono bardzo dziwne transfery - np. w miejsce Peszki pozyskano za 1 mln € defensywnego pomocnika, Murawskiego. Efekt: brak europejskich pucharów. Niemniej sezon w Europie bardzo udany, stąd tylko 3 miejsce.
Polonia - wiadomo. Szalony prezes, wielkie transfery i znowu klops. Józek nie uczy się na błędach, więc w sumie nie ma co mówić o zaskoczeniu.

Zwycięzcy

1. Śląsk Wrocław - solidna drużyna, ale praktycznie pozbawiona gwiazd zdobywa wicemistrzostwo. Spora niespodzianka.

2. Wisła Kraków - mimo rewolucji transferowej i wyprzedaży gwiazd (Głowa, Marcelo, Brożek) udało się pozyskać kilku świetnych piłkarzy i zdobyć mistrzowski tytuł. 2 miejsce w moim rankingu, bo kolejna kompromitacja w pucharach.

3. Górnik Zabrze - 6 miejsce w lidze z takim składem i finansami to wielki wyczyn.

MVPs sezonu

1. Tomasz Frankowski - bez jego goli Jaga grałaby o środek tabeli.

2. Adrian Mierzejewski - marnuje się w Polonii, motor napędowy tego zespołu

3. Maor Melikson - robi różnicę. Ale grał tylko 1 rundę.

Największe rozczarowanie - piłkarz

1. Maciej Żurawski - oczekiwałem od niego 10 goli w sezonie i objęcia roli lidera zespołu. Wiadomo, jak wyszło.

2. Arkadiusz Radomski - miał być mentalnym liderem Pasów i trzymać ich defensywę. Wyszło gorzej niż źle.

3. Bruno Mezenga - owszem, dostał mało szans. Ale po zmienniku Vagnera Love i Adriano spodziewałem się czegoś więcej, niż umiejętności gry głową i przepychania się.

Najlepszy trener

1. Adam Nawałka - wynik w relacji do materiału ludzkiego i możliwości organizacyjnych - ponad stan

2. Robert Maaskant i Orest Lenczyk - jeden mimo rewolucji kadrowej poukładał zespół i zrobił MP. Drugi wyciągnął Śląsk z wielkiego kryzysu i załatwił wicemistrzostwo

Wyróżnienie: Szatałow. Co by nie powiedzieć, dokonał rzeczy niemożliwej. Nie wierzyłem, że zdoła utrzymać Pasy. Co więcej, Cracovia zaczęła grać odważną, ofensywną piłkę. Jeśli poprawi obronę, może być groźna w następnym sezonie.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując