Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.05.2011, 10:20
Cytat:
To akurat nie świadczy o ich problemach. Ani nie jest ich przyczyną.

Jednak Górnik skoro ma takie zadłużenie i żadnych ale to żadnych szans na to,że uda się je spłacić przed startem sezonu, to jak dla mnie nie ma prawa grać w lidze. Nieprzyjemne to tym bardziej,że piszemy o klubie będący legenda naszej ligi, jedną z legend. Tą samą miarą traktowałbym każdy inny klub.

Obecnie uważam,że Górnik powinien lecieć. Arka nie powinna się utrzymać. Zbadać dokładnie zdolność Podbeskidzia i ŁKS, co do wypełniania licencji i tyle. Jeśli nie ma szans na całkowite realizacji zapisów licencyjnych to niech nie awansują.
Inaczej będzie to wyglądało bardziej niż prowizorycznie/.

W ogóle I lidze należałoby się bliżej przyjrzeć. A to z tego powodu,że walczące tam zespoły w przypadku awansu mogą nie udźwignąć tego finansowo i sportowo. Infrastrukturalnie to chyba tylko Warta spełnia wymogi. Dochodzi do sytuacji,że wywalić można zespół z Ekstraklasy a w zamia nikt sensowny nie awansuje.
A ja się nie zgodzę. Takie kluby trzeba cisnąć, musi być presja na to, żeby tam coś się poprawiło - ale nie poprzez ich relegowanie do I ligi w rok po ich awansie do ekstraklasy. Nie przypominam sobie za bardzo ekipy, która z I ligi do ekstraklasy wchodziłaby z solidną i godną najwyższej klasy rozgrywkowej kondycją finansową. Na to potrzeba czasu - i niektóre drużyny ten czas wykorzystują (Śląsk, Lechia, Jaga), inne nie (Ruch, Polonia B.). Póki co Widzewowi czy Górnikowi dałbym spokój - niech mają czas na to, żeby się ogarnąć, a póki co - jeżeli piłkarsko dają radę, to niech grają w e-klasie dalej. Litości to ja bym nie miał tylko dla tych, którzy mimo lat spędzonych w ekstraklasie, nadal nie potrafią się zorganizować i ogarnąć finansowo. Takich klubów nam faktycznie nie potrzeba. Natomiast gdyby teraz Górnik spadł ze względów finansowych, to tylko by pogorszyło jego sytuację i pogrzebany zostałby jeden z najważniejszych klubów w piłkarskiej historii Polski.

Jak będziemy gnoić wszystkich beniaminków licencjami, to będziemy już zawsze kisić się w tym samym sosie, a Cracovia nigdy nie spadnie
Legionista
Odpowiedz cytując