Ogryzek napisał(a):

I co z tego?
Będzie z 8 ustabilizowanych klubów a pozostała część nie. Samą obecnością w lidze taka np. Pogoń z 450 tysięcznego Szczecina może wywrzeć presję od władz miasta po kolejnego znudzonego milionera który ma kaprys posiadania zespołu żeby doszlusować do tej magicznej ósemki. [...] Lepiej niech taki ŁKS gra bez nowoczesnego stadionu w lidze, może znajdzie się jakiś milioner który ich kupi (Profus?) i wywrze presję na miasto żeby wybudowało stadion. Innej drogi nie ma. Chyba że chcesz zamkniętej ligi 8 bogatych klubów.... Ja tego nie chcę, to nie NBA, czy NHL.
|
To rozumiem, że teraz w Ekstraklasie gra więcej niż 8 ustabilizowanych finansowo klubów

My mieli szczęście znajdując naszego dobrodzieja już u progu nowego millenium. Skoro jednak informacja o euro w Polsce nie poruszyła znacząco większych chęci inwestowania w kluby to na jakiej podstawie twierdzisz, że teraz tak będzie

Kluby dostają szansę na grę w najwyższej klasie rozgrywkowej, a w grudniu bądź styczniu słychać o kilku miesięcznych zaległościach finansowych wobec zawodników.
Tyle się tutaj na forum powiedziało na temat Odry Wodzisław czy Piasta Gliwice, że nie powinno ich być w lidze, a teraz nagle obrońcy uciśnionych się odezwali, że niby odmawiamy im prawa do ekstraklasy. Liga nie byłaby zamknięta tylko grali by w niej najlepsi, a nie przypadkowe drużyny. Co nam teraz daje liga 16 zespołowa skoro spada z niej aż 2 drużyny, a w mojej wizji ligi leciały by 3.
Teraz tylko jedno pytanie czy zespoły awansujące do ekstraklasy, których później wypłacalność zależna jest terminu przelewu z Canal+ na prawdę zasługują na grę w najwyższej klasie rozgrywkowej? Ze sportowego punktu widzenia tak, ale finansowego już nie. Tylko mi nie mówić, że awans przyciągnie sponsorów, bo ile w ciągu ostatnich 10 lat było takich przypadków
Aby nie było całkiem nie na temat to mam nadzieje, że Śląsk wygra swój mecz z Arką i ostatecznie przypieczętuje wicemistrzostwo, a kolejne miejsce zajmie Lechia Gdańsk.