0 22 napisał(a):

|
Po taki żeby chociaż tą Szkocję dogonić. Wiadomo, że oni mają taki system docelowo tymczasem u nas docelowo powinno być 18-20 drużyn. Tylko potrzeba profesjonalizacji, okresu przejściowego (gdzieś 10 lat), gdy liga będzie 12 zespołowa. I może kiedyś myśleć o tym, że Polska to wielki kraj i potrzebuje dużej ligi. Na razie na grę w 1 lidze zasługuje może 10 drużyn (chociaż miałem problem z podaniem 10, która spełniałaby 3 kryteria: sportowe, finansowe, infrastrukturalne). Oczywiście można udawać, że to nie kłopot i bawić się w ligę 16 zespołową, w której jedna drużyna nie ma niczego, a druga grosze.
|
I co z tego?
Będzie z 8 ustabilizowanych klubów a pozostała część nie. Samą obecnością w lidze taka np. Pogoń z 450 tysięcznego Szczecina może wywrzeć presję od władz miasta po kolejnego znudzonego milionera który ma kaprys posiadania zespołu żeby doszlusować do tej magicznej ósemki. Zamykając (ograniczając) dostęp do ligi spowodujemy że zainteresowanie piłką w Polsce nie będzie się powiększać. (widownia piknikowa na trybunach) I to jest błędne koło. W ten sposób zawsze będzie istniała liga 10 zespołowa. Lepiej niech taki ŁKS gra bez nowoczesnego stadionu w lidze, może znajdzie się jakiś milioner który ich kupi (Profus?) i wywrze presję na miasto żeby wybudowało stadion. Innej drogi nie ma. Chyba że chcesz zamkniętej ligi 8 bogatych klubów.... Ja tego nie chcę, to nie NBA, czy NHL.