Wyświetl pojedynczy post
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.05.2011, 06:18
Panowie, problem- bija mi tarcze/klocki podczas hamowania, ostatnio nawet zaczelo to byc nie tylko wyczuwalne pod pedalem ale i slyszalne (klekot przy mocniejszym dohamowaniu, powiedzmy ze jedziesz 80 i lapie cie czerwone). Jeden problem to taki ze ciezko mi wyczuc/uslyszec z ktorego to kola/kol, a dwa ze nie wychwycilem za dobzre momentu w ktorym to sie zaczelo dziac i ewentualnym polaczeniu z ponizszymi wydarzeniami:

a) wymiana tarcz i klockow z przodu byla przed zima, raczej watpie ze byly zle zalozone, ale nalezy brac pod uwage, chociaz od tego czasu chyba bym to poczul
b) wymiana kol po zimie - jedno przednie nie chcialo zejsc - 3 gosci walilo go z buta i z mlota ile wlezie az myslalem ze sie auto rozleci - mozliwe uszkodzenie zaciskow/tarczy/piasty (o matko oby nie to ostatnie!!) z tego powodu ?
c) silne dohamowanie potem kaluza = wypaczenie tarczy
d) podejrzenie o to iz bicie i klekot dochodza z jednego (lub tez z dwoch, nie wykluczam) z tylnych kol, przy ktorych tarcze sa zurzyte powiedzialbym baaaaaaaaaaaaardzo. innymi slowy czy bicie/klekot moze byc skutkiem mocnego zurzycia tarcz ?

i teraz tak, chcialbym to oczywiscie zdiagnozować zeby wiedziec czego sie dotknac. no i wlascie, wiem ze zaraz napiszecie ze czujnik przyczepic i krecic kolkiem, ale chce tak czy siak jechac na diagnoze i pzrebadac zawieszenie bo mam do wypunktowania inne usterki ktorych raczej jestem pewien, ale i tak chce pojechac. Pytanie, czy sa stacje diagnostyczne w Kraku (czy tam mechanik ale preferowalbym diagnostyke) gdzie wlasnie sa mi w stanie przebadac te kola i stwierdzic co i jak sie dzieje ? W sumie na kazdej diagnozie sa te rolki do hamowania chyba, moze tym. nie wiem, prosze o rade/pomoc.
Odpowiedz cytując