Wyświetl pojedynczy post
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.05.2011, 09:28
ag_nieszka napisał(a):Wyświetl post
Cześć, mam do Was taką prośbę-pytanie. Chodzi o to, że mój chłopak w życiu przeczytał tylko jedną książkę, a teraz mam szansę namówić go na drugą. Ja lubię książki, ale kryminały i thrillery a sądząc po tym, że on tego typu filmów nie lubi, to pewnie z książkami będzie podobnie. I stąd moja prośba, potrzebowałabym tytuł jakiejś w miarę cienkiej i nie przynudnawej książki najlepiej fantasy albo przygodowej (tak, żeby go nie zniechęcić)
Jeżeli chcesz sugerować się trendami filmowymi przy doborze lektury papierowej, to może warto zwrócić uwagę na serię "Zwiadowcy":

http://www.empik.com/ruiny-gorlanu-z...urce=dataforce

* * *

Z zupełnie innej kategorii, moją uwagę zwróciła powieść dotycząca losów hitlerowskiego oprawcy, po II wojnie św. Zapowiada się intrygująco, chociaż jeszcze nie miałem okazji jej przeczytać. Może ktoś już to zrobił i przedstawi swoją opinię?

Cytat:
Przewrotna powieść o naziście, który ukrywa się w Izraelu pracując jako fryzjer.

W Bejt Dawid, niedaleko Tel-Awiwu, fryzjer Icek Finkelstein pracuje w salonie Szmuela Szmulewicza. Namydlając klientów wygłasza płomienne syjonistyczne mowy, jako terrorysta walczy z Anglikami okupującymi Palestynę, a w 1948 roku jako żołnierz armii izraelskiej — z Arabami. Zostaje nawet okrzyknięty bohaterem narodowym: "Juda Machabeusz zmartwychwstał!" Ale Icek Finkelstein wcale nie jest Żydem… To w rzeczywistości Maks Schulz, były oberscharführer SS i zbrodniarz wojenny, który uciekając przed sprawiedliwością ukrywa się w miejscu, gdzie nikt nie będzie go szukać.

"Nazista i fryzjer" to szokująca, pełna drastycznych scen, ale i prowadzona w gawędziarskim stylu opowieść o Holocauście. Powaga i groza czasu wojny łączy się tu z groteską, a głęboka refleksja nad złem z rubasznym humorem. Dzieło Hilsenratha można porównać jedynie do 'Blaszanego bębenka" Grassa i "Łaskawych" Littella.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując