Wyświetl pojedynczy post
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.05.2011, 06:12
Cikos może i jest niezły, ale na naszą ligę, nie na puchary. A ja zauważyłem, że niektórzy z nas właśnie naszą ligę biorą jako punkt odniesienia przy ocenie przydatności piłkarza do zespołu. I to jest poważny błąd, na tej zasadzie to my nigdy się nie wybijemy ponad przeciętność.

Przypomnijcie sobie nasze największe sukcesy w Europie za Kasperczaka, czy nawet później, kiedy nas przekręcili w Atenach: kim wtedy graliśmy? Mieliśmy piłkarzy, którzy porozjeżdżali się do fajnych europejskich klubów. Mieliśmy grajków, którzy wyraźnie odstawali od poziomu naszej ligi na plus - był Kosa, był Uche, był Żurawski, Frankowski, Kuźba, Szymkowiak, Głowacki, Baszczyński itp. Nawet Brożek się nie mieścił do tego składu.

Jeśli chcemy zaistnieć w Europie, potrzebujemy na prawdę wysokiej klasy zawodników. Na chwilę obecną europejski poziom jak dla mnie prezentuje Melikson, Pareiko i czasami Mały. I to wszystko. Z obrońców absolutnie nikt.

Ponieważ nasz budżet nie jest z gumy, najpewniej kupimy za gotówkę max 3 zawodników. I tu najpilniejsze będzie moim zdaniem wzmocnienie lewej obrony - to powinien być transfer nr 1. Wasilewski też jest dobrym pomysłem, ponieważ może z powodzeniem grać również na stoperze, gdyby wypadł ktoś z pary Chaver - Jaliens i to powinien być transfer nr 2, o ile w ogóle to prawda z tymi przymiarkami do niego. I transfer nr 3 to jakiś dobry napastnik na europejskim poziomie, bo Genkov jest średni według mnie, a jak i jego jeszcze zabraknie, to w ogóle ataku nie mamy. To pokazały mecze ze Śląskiem i z Górnikiem, a poniekąd również wczorajszy mecz.

A w zimie ciąg dalszy wymiany składu i również 3 transfery: lewy pomocnik, prawy pomocnik i stoper. I tak dojdziemy do sytuacji, że w sezonie 2011/2012 bronimy tytułu i z powodzeniem możemy walczyć o LM.

Ja bym taki plan rozwoju założył mając ograniczone fundusze. Podstawowym założeniem tego planu jest, że kupujemy mniej zawodników (max 3 na każde okienko), ale za to najwyższej klasy. Wydanie na nich przez nasz klub 4,5 mln euro uważam za kwotę realną.
Ostatnio edytowane przez willow : 22.05.2011 o godz. 06:16.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując