@Drozd
W artykule który podałeś jest napisane, że zapytania są kierowane przez służby bez kontroli sądu lub prokuratury a potem ABW podane jest jako przykład, rozumiem ,że chodzi o Policje, CBA, ABW, Straż graniczną, celną itp. Będę się odnosił do wyboldowanych fragmentów, jak rozumiem, te są dla Ciebie najważniejsze.
1 bold[Zdaniem Rady służby,...]: Skąd teza, że te służby nadużywają prawa, nie wiadomo w jakim celu sięgały po te bilingi, czy tam zapytania do operatorów. Dla mnie trochę naciągane w swym niedopowiedzeniu. Chyba, że masz szerszą wiedzę na ten temat, ja dopiero zacząłem o tym czytać.
2 bold[Według raportu Polska...]: tego zarzutu również nie rozumiem 2 lata mogą wynikać z wielu czynników, dlaczego od razu zakładać, że ktoś specjalnie przetrzymuje te dane i próbuje nas inwigilować.
3 bold[Polska zajmuje pierwsze...]: Z tego co mi sie udało dowiedzieć tak duża ilość zapytań może (nie musi) wynikać z tego iż w naszym kraju do 'statystyk' wlicza się każde zapytanie o numer IP oraz kilka innych zapytań, które w swojej ilości doprowadzają do takiej liczby.
Trzeba by przeczytać ustawę która to reguluje, jak znajdę wolną chwile to spróbuje znaleźć jakiś dowód na podparcie tego.
4 bold[Dane te nie dotyczą...] Również nie wiem o czym to świadczy, że nie dotyczą kontroli operacyjnej.
Podsumowując, porównanie danych z tego artykułu do cudacznej dyktatury wzorowanej na stalinowskiej to IMHO lekkie przegięcie. Tak jak wspomniałem te dane mogą wynikać z kilku powodów, może być tak jak twierdzisz, że służby w kraju nadużywają swoich praw do 'podglądania' ludzi a może być tak, że po prostu na tym polega ich praca. Pisałem też, że dla mnie media przede wszystkim szukają sensacji potem skupiają się na rzetelnym dziennikarstwie dlatego wole takie artykuły dzielić przez 5 bo nie raz zdarzyło mi się przeczytać turbo bzdurę a firmowana była jako mega sensacja.
Moja odpowiedz na post @slaskWKSslask była próbą odpowiedzi na pytanie w stylu "czy przestał pan bić swoją żonę". Nie spodziewałem się, że ktoś podejmie dyskusje a tu proszę, miłe zaskoczenie

. @slaskWKSslask zapytał o kilka rzeczy na raz więc ciężko się odnieść do wszystkiego w jednym poście. Jutro postaram się odpowiedzieć na jego posta pełnymi zdaniami.