szprotson napisał(a):

W każdym solidnym rozsądnym klubie który chce o coś walczyc każdy piłkarz powinien posiadać rywala na pozycji.
Jeśli takowym dla Kewa jest Buno, to dla Chaveza napewnoe nie jest nim Kowal.
|
Nie do końca się z Tobą zgodzę . Jest kilka klubów naprawdę mocnych która nie ma w kadrze 8 równych ,dobrych obrońców. Oczywiście są też kluby które mają w kadrach po 12 obrońców ale to jest najzwyczajniej wywalanie pieniędzy w błoto ponieważ część z nich i tak przez większość sezonu grzeje miejsca na trybunach a chyba nie o to chodzi . Oczywiście gdy jakiś obrońca wyleci z powodu kontuzji na pół roku lub więcej to wtedy ściąga się w trybie awaryjnym zastępce i czasem może w kadrze być i 12 obrońców z czego i tak do dyspozycji trenera jest 6-7 . Wracając do środkowych obrońców zazwyczaj 4 stoper w sezonie gra bardzo mało i wg mnie posiadanie 4 typowych środkowych obrońców z których każdy ma ochotę na pierwszą 11 jest zbędne i zbyt drogie. Oczywiście w każdym zespole powinno być 8 obrońców jednak 1 z tych miejsc powinien zajmować jakiś młody nieopierzony zawodnik ,np. Czekaj. Dlatego uważam że optymalnym wyjściem dla nas jest 3 środkowych obrońców, 3 bocznych obrońców i 1 wszechstronny + oczywiście jeden młody ( już na tym zaoszczędzimy jakieś 200 tyś. euro rocznie). Na środku wg mnie ilościowo jest w porządku , jeśli jakość nam nie odpowiada to powinniśmy zwolnić jedno miejsce i wtedy pozyskać na to miejsce lepszego zawodnika ponieważ jeśli zatrudnimy tego Macedończyka to Bunoza pewnie nawet murawy nie powącha a jak nawet powącha to tylko troszkę więc po co go trzymać i płacić spore pieniądze, równie dobrze jego miejsce może zająć Czekaj . Myślę że w obronie powinniśmy się zająć przede wszystkim bokami obrony i ściągnięciem wszechstronnego obrońcy ,typowego zapchajdziury typu Dudka.
WioReXXX napisał(a):

Nieprawda. Banał powtarzany przez komentatorów sportowych, a powtarzany bezmyślnie przez zawodników, trenerów i kibiców. Czy Barcelona ma 11 równych zmienników? Manchester? Real może i ma, ale ma to jakąś sportową korzyść? Biją na łeb Barcę? I czy czasem w 4 meczach z Barcą grał praktycznie ten sam skład?
No więc właśnie. Nam, Wiśle, potrzeba porządną jedenastkę, 3-4 zmienników na poziomie pierwszej 11, a reszta to powinni być młodzi gracze lub też jakieś zapchajdziury. Nie potrzeba nam 4 środkowych obrońców na poziomie Chaveza, bo raz, że nas na to nie stać, dwa, że są nam niepotrzebni, a trzy, że budzi to napięcia w drużynie. "Nadkonkurencja" to nie jest dobre zjawisko. Wolę 11 Meliksonów w całej kadrze, niż 18 Jirsaków. Rozumiesz różnicę? Lech chciał sobie poszerzyć kadrę i co im to dało? Póki grali za Zielińskiego czy Smudy żelazną jedenastką, co najwyżej 2-3 korekty w skłądzie, to wygrywali i w lidze, i w pucharach. Bakero zastosował rotację. Nie ma co - świetny efekt...
|
Z Tobą też nie mogę się zgodzić . Zbyt szeroka kadra nie jest nam potrzebna ale bez przesady. Może nie potrzebujemy 4 środkowych obrońców klasy Chaveza jednak kadra 21 piłkarzy + kilku młodych jest koniecznością. W pomocy i ataku koniecznie potrzebujemy po dwóch piłkarzy na każdą pozycję , w obronie wystarczy siódemka i dwóch solidnych bramkarzy . Konkurencja musi być , jeśli ktoś przegra rywalizację i będzie grzał ławę ,i przez to będzie chciał odejść to krzyżyk na drogę widocznie był za słaby . Co do Lecha ich problemem z pewnością nie była zbyt szeroka kadra tylko to że zmiennicy byli dużo słabsi od podstawowych piłkarzy a i trener miał jakieś chore pomysły . Co do Barcelony -czy oni nie mają szerokiej kadry? Mają dokładnie taką o jakiej ja mówię tylko że oni mają w rezerwach piłkarzy którzy w każdej chwili mogą spokojnie wejść do pierwszej drużyny . Manchester ? O który Ci chodzi? Jeśli o Czerwone Diabły to wg mnie oni mają nawet zbyt szeroką kadrę , jeśli chodzi o City to oni również mają wystarczająco szeroką kadrę tylko w kilku przypadkach tez jakość nie jest taka jaka powinna być ale w tym okienku to się zmieni . Popatrzmy również na Porto które jest w stanie grać na trzech frontach . Nie mają zbyt szerokiej kadry , większość piłkarzy gra dosyć regularnie , jedni miej drudzy więcej ale nikt nie narzeka - że chciałby grać więcej , jeśli nie będzie to odejdzie .