Wyświetl pojedynczy post
Soul_reaper
Junior Member

Od: 02.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.05.2011, 12:29
Przy zmianie oleju na inna marke nalezy rozwazyc powaznie dodatkowe plukanie silnika aby wymyc pozostalosci po poprzednio stosowanym oleju. Rozne firmy stosuja roznego rodzaju dodatki, ktore z czasem odkladaja sie w silniku i reszcie miejsc przez ktore przechodzi olej. Dodatki te moga ze soba nie byc 'kompatybilne' co moze sprawic, ze nowo zalany olej nie bedzie trzymal parametrow i moze w rezultacie niekorzystnie wplynac na prace silnika. Generalnie polecam zalewanie silniow turbodoladownych olejmi syntetycznymi, ktore lepiej znosza wysokie temperatury i nie ulegaja tak szybkiej degradacji. Wazna jest rowniez specyfika samochodu jak i jego uzytkowanie. Gdy jezdzilem toyota carina, ktora z zalozenia miala byc dupowozem to zalewalem ja Mobilem 1 0W-40 teraz gdy jezdze doladowana Impreza to zalewam ja Motulem 15W-50 bo i warunki pracy sa zupelnie inne. Dodatkowo nalezy pamietac o czestotliwosci wymiany oleju - ja przy aucie z turbo balbym sie zmieniac olej rzadziej niz co 10kkm (albo co rok jesli malo jezdzimy) szczegolnie w przypadku turbodiesla z dpf gdzie do oleju przedostaje si epaliwo znacznie pogarszajac jego parametry. Co do brania oleju w roznej ilosci w zaleznosci od marki - generalnie jesli znaczaco ubywa oleju - w aucie z turbo to raczej powyzej 1l/1000km - to raczej sa spore luzy na pasowaniu elementow silnika i o ile nie jest to efekt zamierzony (wysilone auta z 'zakutymi' silnikami, w ktorych i tak olej zmienia sie do kilkaset kilometrow i czesto robi rewizje) to predzej czy pozniej nawet zmiana oleju na znacznie gestszy nie pomoze.
**********************Open Minds Will Dominate**********************
Odpowiedz cytując