Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.05.2011, 11:13
emj10 napisał(a):Wyświetl post
(...)
Ja jednak jestem bliższy stanowisku prezentowanym przez Kresq'a. Poziom się wyrównał, ale w dół.

Jasne, masz rację odnośnie transferów klubów z dołu tabeli. Do twojej listy dodałbym jeszcze kilku: Dudu, Dzalamidze z Widzewa czy nawet Emil Noll z Arki.

Problem w tym, że większość tych transferów łączy jedno: są to obcokrajowcy. Wcześniej słabe zespoły ekstraklasy kupowały młodych-zdolnych Polaków z niższych lig. Teraz takich młodych-zdolnych jest jak na lekarstwo, więc kluby sprowadzają hurtowo graczy zagranicznych.

I o ile kluby z czołówki raczej sprowadzają zawodników solidnych (choć wpadki się też przytrafiają, vide: Branco u nas), to kluby z dołu tabeli przy szrotowym zaciągu mają więcej wpadek niż udanych transferów. Taka Arka choćby pozyskała: Moretto (niewypał), Noll (udany transfer), Bruma (niewypał), Rožić (niewypał), Skerla (niewypał), Bożok (udany transfer - ale bez rewelacji), Glavina (niewypał), Giovanni (niewypał), Ivanovski (niewypał). Na 9 piłkarzy jedynie 2 pokazuje solidny poziom przez cały sezon, pozostałych 7 mogłoby w ogóle nie być. To nie wyjątek, a raczej typowa sytuacja.

Nie wiem, jaki był wcześniej odsetek udanych transferów, szczególnie że ich ocena to rzecz subiektywna. Ale odnoszę wrażenie, że wcześniej mieliśmy w tej lidze lepszych grajków.

PS. Co do zwichnięcia nadgarstka... Współczuję, ale naprawdę nie wiem, co wyrabiasz podczas snu. I nie chcę wiedzieć!

PS. Kreseq, Borysiuk zachorował chyba na "syndrom Małeckiego". Grozi mu stagnacja połączona z sodówą. W obecnym sezonie nie dokonał takich postępów, na jakie liczyłem (od razu dodam: w kontekście reprezentacji). Małecki wyraźnie złapał wiatr w żagle dzięki zmianie trenera, zmądrzał na boisku i dalej się rozwija. Borysiuk albo powinien zmienić klub (a więc i ligę), albo liczyć na nowego szkoleniowca.

Jeśli Skorża zostanie, na co bardzo liczę, nie ma wyjścia. Borysiuka trzeba sprzedać, dla dobra samego zawodnika jak i Legii
Ostatnio edytowane przez flamengista : 16.05.2011 o godz. 11:19.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując