Wyświetl pojedynczy post
Kociewiak
Senior Member

Od: 04.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.05.2011, 12:25
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Odnośnie tego transparentu z JPII... Mi się generalnie nie podoba, jak używa się wielkich haseł i autorytetów do własnych, partykularnych celów. Przecież jak kibice Lechii chcieli upamiętnić JPII, mogli zorganizować pielgrzymkę do Watykanu na beatyfikację, albo - wersja niskobudżetowa - do Krakowa pod kurię biskupią. Ba, znacznie lepszą inicjatywą byłoby zrobienie zbiórki na meczu na rzecz Fundacji "Dzieło Nowego Tysiąclecia".

Widząc tego typu transparenty i oprawy odnoszę niestety wrażenie, że chodzi bardziej o pokazanie: "jesteśmy fajne i miłe chłopaki", aniżeli jakąś głębszą refleksję natury moralnej. Wywieszenie transparentu o JPII nic nie kosztuje, to bardzo proste. Życie wedle jego nauk - to coś zupełnie innego.

Tak samo mnie skręca, jak Legioniści robią oprawy o Powstaniu Warszawskim. Kwiat polskiej inteligencji, elita narodu straciła życie w Powstaniu - a Staruchowicz i spółka robią sobie dzięki temu dobry PR i poprawiają samopoczucie. Jasne, dobrze się postawić w jednym szeregu z bohaterami, przynajmniej na jeden dzień. To nic nie kosztuje, a jest całkiem miłe. Dobrze się powzruszać, napuszyć patriotycznie i pokazać w telewizji. Ale co z tego wynika - długofalowo - dla Polski? Ano nic, bo to doraźna akcja.

Oczywiście to problem szerszy, nie tylko kibicowski. Jako naród jesteśmy mistrzami w jednorazowych zrywach (Śmierć Papieża, Smoleńsk etc.), żałobnych marszach na pokaz. Nawet WOŚP, choć to pozytywna akcja jest potwierdzeniem tej tezy. Brak nam regularności i cierpliwości w działaniu. Ot, taka sarmacka akcja: "kupą, mości panowie". No, ale to temat na osobną dyskusję.
Każdy ma prawo wyrazić to co chce i kiedy chce. Tobie się to może zabardzo nie podobać itp, innym wręcz przeciwnie.Ty coś takiego uważasz za PR-owe podejście, ja uważam odwtotnie ludzie pamietają i chcą pamiętać. Na Lechii nie raz były transparenty z JP II, jest nawet flaga z podobizną papieża, spotkania z Żołnierzami Wyklętymi i multum podobnych akcji, które są potrzebne i nie są pod publiczke
Ostatnio edytowane przez Kociewiak : 15.05.2011 o godz. 12:27.
Odpowiedz cytując