wonski_eNHa napisał(a):

|
Chcesz żeby debile nie związane z kibicowaniem (czyt. rząd i jemu podwładni) myślały za ciebie na meczu? Chcesz żeby żywiołowy doping tysięcy gardeł zastąpiły lakoniczne informacje spikera o ilości 'widzów' na stadionie i nie mniej żywiołowe westchnienia po strzeleniu bramki? Chcesz żeby widowiskowe oprawy (sektorówki, kartoniady i wiele, wiele innych) nigdy już nie budziły zachwytu u kibiców i nie wywoływały zazdrości u przejezdnych? Chcesz przychodząc na stadion w szaliku, który masz od lat i zawsze ubierałeś go podczas meczu zastanawiać się czy cię w nim wpuszczą, czy twoje buty są odpowiednie na stadion, czy jakiś tępy łeb powie ci: 'nie wejdziesz' 5 minut przed najważniejszym meczem sezonu, na który czekałeś całą rundę. Dla tego meczu kupiłeś karnet za ciężko zarobione pieniądze, ale cię nie wpuszczą bo się im nie podobasz? Chcesz zabić cały ruch kibicowski? Nic dla ciebie nie znaczą CI którzy w ramach wolnego czasu przygotowują oprawy, pomagają innym kibicom w potrzebie? Tylko dla tego że nie wyjdziesz w przerwie z sektora w ramach protestu, to wszystko może zostać 'nielegalne i konieczne do zlikwidowania'. Tutaj nie chodzi o to czy nie lubisz tego czy tamtego klubu. Chodzi o Ciebie! O to czy wybierając się na mecz będziesz czuł się bezpiecznie i nie będziesz się czuł skrępowany idiotycznymi przepisami. Oto czy ubierając swój ulubiony szalik na mecz, drugiego dnia nie zapuka do ciebie GROM :] i strzałem z buta w plecy, naznaczy cię mianem przestępcy! Po to ten protest! Nie pozwólmy robić z kibiców przestępców, nie nazywajmy przestępców i porachunków gangów, porachunkami kiboli. Nie pozwólmy odwrócić uwagi wyborców od niekompetencji rządzących! Mam nadzieję, że za bardzo nie 'spokemoniłem' się tym postem.
|
Oczywiście masz wiele racji. Mnie chodzi tylko o to, że od lat mamy z tym problem i może właśnie takie zamknięcie da do myślenia również klubom, bo one też nie robia zbyt wiele w tym względzie. Kiboli trzeba wytępić bo w końcu i u nas stanie się cos podobnego. I może to co się stało ze stadionami legii i Lecha spowoduje, że wszyscy z klubami i policja zaczną współpracować i cos sie zmieni. Dlaczego na zachdozie jest spokój a u nas dzicz?
Przepraszam za off top.
Co do meczu mam nadzieję, że chłopaki naprawdę zepna dziś tyłki i dadzą z siebie wszystko bo to mecz nie tylko o 3 pk ale o prestiż i pokazanie Lechowi jego miejsce w szeregu.
Oby to był piękny wieczór na Reymonta.