|
Witam, mając świadomość że mój wpis jest dość luźno związany z tematyką forum chciałbym podzielić się kilkoma wrażeniami dotyczącymi spraw stadionowych z mojego pobytu w Hiszpanii a ściślej w Katalonii.
1. Zwiedzając Wzgórze Montjuic byłem na Stadionie Olimpijskim na którym do niedawna rozgrywał swoje mecze Espanol. Rozgrywał, bo od 2009 jego mecze odbywają się na nowym stadionie o pojemności 40.000 zbudowanym za 60 mln euro. Porównanie z wydatkami na nasz stadion pozostawiam bez komentarza.
2. Innym obiektem sportowym na Wzgórzu Montjuic jest hala sportowa zbudowana na olimpiadę w 1990 roku. Nosi ona nazwe Sant Jordi Palau (Pałac Świętego Grzegorza). Moją ciekawość wzbudziło wymienione przez przewodnika nazwisko projektanta - Arata Izosaki. Do dzisiaj przewodnicy po Barcelonie opowiadają o nowatorskich rozwiązaniach przy projektowaniu tego obiektu. Wspomniany architekt jest projektantem Centrum Kultury Japońskiej Mangha w Krakowie, moim zdaniem absolutnej perełki architektonicznej w naszym mieście. Szkoda że takich kontaktów ze światowej klasy architektem nie wykorzystano przy projektowaniu stadionu Wisły, zważywszy że Izosaki na pewno mógłby liczyć na współprace co najmniej dwóch kompetentnych współpracowników w osobach panów Ingardena i Wajdy.
3. Nieco żartobliwie i subiektywnie skomentuje dwa podobieństwa stadionu Wisełki ze słynnym Camp Nou. Oba stadiony wyglądają bardzo ładnie wewnątrz lecz nieciekawie na zewnątrz. Na obu również panuje nieopisany tłok przy wyjeździe autem z okolic stadionu. W stolicy Katalonii sytuacja jest o tyle inna że Barcelona jest miastem niezwykle gęsto zabudowanym przy liczbie mieszkańców podobnej do Warszawy zajmuje powierzchnię ponad czterokrotnie mniejszą.
4. Projekt rozbudowy Camp Nou do 120000 tys widzów powierzono architektowi Frankowi Gehry, który znany jest m.in z udziału w niezwykle prestiżowych przedsięwzięciach, z projektowania dokończenia Sagrada Familia czy strefy Zero po wieżach World Trade Center. Mówiąc krótko - najwyższa półka a nie jakieś kombinacje i uczenie się projektowania.
5. Na koniec mojego wpisu chciałem napisać jescze o stadionie AC Monaco, który miałem przyjemność podziwiać.
Nigdy w życiu nie widziałem stadionu tak ładnie i umiejętnie wkomponowanego w otoczenie, szczególnie tą harmonię można dostrzec patrząc na centrum Monaco ze wzgórza na którym są zlokalizowane: Pałac Książęcy i Oceanarium. Jeszcze raz powtórzę tezę, że stadion Wisły nie pasuje kompletnie do ładnego otoczenia w którym jest zlokalizowany. Swoje zdanie na ten temat wyraziłem kilka lat temu w serii komentarzy dotyczących projektu stadionu autorstwa pracowni Ekoarchitekci, który w 100% podtrzymuję.
Niestety po zobaczeniu tych obiektów nasuwa się smutna refleksja że Kraków jako miasto nie posiada Gospodarza. Czyli kogoś takiego, kim w Monaco był przez 50 lat książę Rainer III czy władze klubów które wymieniłem w swoim wpisie.
|