Kolejka mimo porażki dla nas całkiem dobra, bo nie straciliśmy przewagi nad Jagą (wiadomo, że można było odskoczyć, ale jakbyśmy i my i Jagi powygrywali to efekt byłby taki sam). Zostało 6 kolejek. Weźmy najbardziej według mnie pesymistyczny (spośród realnych) scenariusz:
25. Lechia - Wisła; Jaga - Widzew
Co do naszego meczu - ch*j wie. Tu może paść każdy wynik. Jednak nie jesteśmy zdecydowanie faworytem, załóżmy więc porażkę. Jaga, powiedzmy - zwycięstwo.
1. Wisła 44
2. Jaga 44
26. Wisła - Lech; Polonia - Jaga
Myślę, że tradycyjny wiosenny remis z Amiką., Jaga ratuje remis z wyhamowującą impet Polonią.
1. Wisła 45
2. Jaga 45
27. Wisła - Cracovia; Jaga - Legia
Z pejsami będzie ciężko. Obstawiam remis. Białostoczanie mają patent na Legię i myślę że tu wygrają.
1. Jaga 48
2. Wisła 46
28. Legia - Wisła; Jaga - Korona
Legię ogrywa każdy kto chce, ale pesymistycznie załóżmy że warszawiacy się zepną i uratują remis. W pojedynku żółto-czerwonych drużyn obstawiam także podział punktów.
1. Jaga 49
2. Wisła 47
29. Zagłębie - Wisła; Cracovia - Jaga
Wyjazdów nie lubimy i pewnie zadowolimy się remisem. Pasiaści w siebie radzą sobie świetnie i o ile będą jeszcze mieli nadzieję - wygrają
1. Jaga 49
2. Wisła 48
30. Wisła - Polonia; Jaga - Ruch
Groclin ma już za sobą serię zwycięstw, czyli zgodnie z tradycją teraz będą już tylko zbierać łomot. Do tego już raczej nie będą o nic walczyć, więc powinniśmy wygrać. Tak samo jednak o nic walczyć nie będzie Ruch. Ostatnia kolejka raczej więc nic nie zmieni na pierwszych dwóch miejscach.
1. Jaga 52
2. Wisła 51
Jagiellonia w najbardziej pesymistycznym scenariuszu wygrywa o jedno oczko. Jednak według mnie jest to wniosek pozytywny. Jako wyznawca rozkładu Gaussa wierzę, że optymistyczne i pesymistyczne scenariusze zdarzają się stosunkowo rzadko, a zdecydowana większość rzeczywistych przebiegów sytuacji mieści się gdzieś pośrodku. W moim scenariuszu wystarczy jedno oczko stracone przez Jagę albo jedno więcej zdobyte przez nas i to my jesteśmy mistrzem. Dlatego myślę, że mimo wszystko liga zakończy się pozytywnie, czego sobie i Wisełce życzę. Dziękuję, dobranoc