Wyświetl pojedynczy post
Baryl
Member

Od: 06.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.04.2011, 11:15
Swoją drogą, taka mnie naszła refleksja na popularny temat liczby obcokrajowców. To jest chyba najwłaściwszy dział...

Twierdzę, że nie ma sensu przepłącać za pierdołowate pokolenie. Ale za to dzisiejsi 16-18latkowie już mają na kim się wzorować. Chodzą sobie wokół tego stadionu i naprawdę jest o czym marzyć... zagrać przy pełnym R22 z Maorem, może zamiast niego? Za parę lat...
Jeśli infrastrukura i szkolenie się poprawi (a osoba S. Valckxa jakoś mnie uspokaja, że tak), to możemy mieć całkiem niezły narybek za parę lat. I to może nawet w większości klubów Ekstraklasy. Uczenie się na "piłkarza minimalistę z piękną fryzurą, jedną niepełnosprawną nogą i zadyszką po 20 metrach" po prostu nie będzie opłacalne. To zawsze ostateczny ale i najpewniejszy bodziec dla każdego.

Zatem ja tam traktuję ten brak Polaków w składzie jako swoiste katharsis. A zresztą nasi obecni Wiślacy to też nie jakieś tam ciało totalnie nam obce. Jedni robią rekolekcje, trener jeździ na rowerku. Bunoza honorowy obywatel Bonarki, Boukhari gra z dziećmi w FIFE na sektorze rodzinnym chyba (jakoś mnie to nie dziwi, to chyba jego najlepsza pozycja.. przy całej sympatii). Oni stają się Wiślakami, Krakusami, to nie tak że mają nas totalnie gdzieś i siedzą tu jak w Rosji czy Turcji - pod pistoletem...

--

A żeby nie było totalnie offtopic.

Wpadłem na inny równie chyba oryginalny pomysł...

Co do transferów w przyszłym okienku to jasne, przydałby się defensywny pomocnik, skrajni obrońcy, może perspektywiczny środkowy obrońca no i napastnik choć ja wierzę w Genkova.

ALE można pójść inną drogą. Zamiast 3-4 piłkarzy ocierających się o skład (czyli na podobnym poziomie co Paljić, Siwakow) można też kupić jedno naprawdę duże nazwisko. Praktycznie obojętnie na którą pozycję. No i bocznego obrońcę bo bez tego jednak sobie nie wyobrażam przyszłego sezonu.
Europejska gwiazda (oczywiście w miare realne nazwisko do ściągnięcia.. ale co jest realne przy Valckxsie? kto wie? ) mogłaby dodać jeszcze większych skrzydeł obecnej ekipie...
It's nothing four sticks of dynamite and a match can't fix
Odpowiedz cytując