Wyświetl pojedynczy post
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.04.2011, 11:03
88seba88 napisał(a):Wyświetl post
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Wis...459,1,727.html

za milion euro na 2-3 zawodników to za mało , potrzebujemy conajmniej jeszcze jednego porządnego środkowego obrońcy bo jak jaliens albo chavez dostanie kontuzje to zostaje nam kowalski bo bunoza niewiadomo jak długo będzie dochodził do pełnej dyuspozycji, po drugie na lewą obrone i prawą potrzebujemy wzmocnień, i kolejnego dobrego napastnika,. Jedno jest pewne odejdzie wielu zawodników latem a przyjdzie pewnie mniej i wyjdzie na to że grając na dwa fronty będziemy mieć węższą kadre niż na wiosne jak gramy tylko w lidze a żeby grać i w europejskich pucharach i w lidze to trzeba mieć z 23-24 zawodników na równym poziomie
Oczywiście masz wiele racji ale nie ma co liczyć że w lecie przyjdzie nie wiadomo jak wielu piłkarzy . Prawda jest taka ,że nie da się zbudować dobrej kadry takiej jakiej życzyłby sobie trener w jedno czy dwa okienka i po letnim okienku z pewnością ta kadra też będzie miała pozycje słabiej obsadzone i z tym trzeba się pogodzić . Teraz płacimy za złą politykę transferową z kilku poprzednich lat i w jeden rok nie da się tego naprawić , potrzeba inwestycji solidnych pieniędzy i jeszcze przynajmniej dwóch okienek transferowych by ludzie odpowiedzialni za transfery mieli czas na zbudowanie dobrej drużyny . Ja jestem optymistą ponieważ wreszcie pracują u nas odpowiedni ludzi na odpowiednich stanowiskach którzy mają własną wizję budowy tej drużyny i ją skutecznie realizują mając poparcie właściciela . Co do naszej ewentualnej walki o LM - dużo zależy od losowania , dużo od przygotowania a dopiero na trzecim miejscu są transfery które mają wzmocnić kilka pozycji . Myślę ,że 3 - 4 transfery będą , góra 5 z czego pewnie połowa to będą woli gracze tak jak było teraz zimą a może 2 -3 transfery będą gotówkowe , na więcej transferów do klubu bym nie liczył i nie brałbym na poważnie kwot podawanych w mediach bo są one po prostu wyssane z palca . Co do ilości zawodników w kadrze to nie ma co przesadzać , myślę że mocna 20 wystarczy w zupełności na dwa fronty plus 3 , 4 młodych typu Chrapek czy Czekaj jako uzupełnienie pierwszej drużyny . Popatrzcie na zachodnioeuropejskie drużyny i popatrzcie ile w tych klubach piłkarzy gra dosyć regularnie. Niektóre kluby mają po 22 , 23 piłkarzy w kadrze pierwszego zespołu i grają z powodzeniem na dwóch frontach , np. Chelsea , Villarreal ,Bayern ,itp. W klubach gdzie jest w kadrze ,np. 30 piłkarzy i tak około 10 nie gra w ogóle albo gra epizody w sezonie a kontrakty tych piłkarzy obciążają budżety tych klubów przez co one są zadłużone strasznie . Zresztą jaki jest pożytek z zawodnika który gra bardzo niewiele ? Popatrzmy na Gargułę który nawet na ławkę nieraz się nie łapie i jak tak dalej pójdzie to z pewnością nie będzie w dobrej formie żeby pomóc Wiśle gdy będzie taka potrzeba, oczywiście nie twierdzę że nie jest potrzebna nam szeroka kadra bo jest ale 20 równych piłkarzy wystarczy w zupełności , po dwóch na każdą pozycję z małymi wyjątkami oraz kilku młodych chłopaków . Wiele osób tłumaczyło Amicę że w lidze słabo się spisuje ponieważ ma za wąską kadrę , ja kompletnie się z tym nie zgadzam , uważam że ich kadra jest wystarczająco szeroka tylko jakości brakuje w rezerwowych bo nikt mi nie wmówi że tacy piłkarze jak Wilk, Kiełb , Gancarczyk, itp. grali zbyt dużo że świeżości im brakowało na ligę . Dużo to grali Stilić , Rudnevs czy Krivets ale problem w tym że nie było godnych zastępców . Wracając do ciekawszego tematu czyli do Wisły popatrzmy na Kirma za Kasperczaka który wtedy grał niewiele i również niewiele wnosił do drużyny . Jak zaczął grać więcej od razu zaczął się odwdzięczać dobrą grą i uważam że jeśli chcemy mieć pożytek z takich piłkarzy jak Kirm, Małecki czy Jirsak to oni muszą swoje w sezonie zagrać a jeśli kadra będzie zbyt szeroka to kilku zawodników będzie grało niewiele i tyle samo będą wnosić do drużyny czyli prawie nic a kasę będą pobierać więc w przypadku piłkarzy z pierwszej drużyny to albo dajemy im szansę i stawiamy na nich albo jeśli zawodzą i nie przekonują trenera to dajemy wolną rękę i niech szukają sobie nowego klubu.
Ostatnio edytowane przez fanfan : 19.04.2011 o godz. 11:11.
Odpowiedz cytując